Soya sousu dünyada ən populyar vasitəyə çevrilib. Foodinfo.az bildirir ki, soya sousu Asiya, Çin, Koreya və Yapon yeməklərinin böyük əksəriyyətində istifadə olunur.
Bizim öyrəşdiyimiz klassik soya sousu soya, su, buğda və duzdan hazırlanır. Bəzən ona daha çox şəkər əlavə olunur. Bu proses kifayət qədər uzundur.
Əvvəlcə soya isti suda və ya buxarda yumşaldılır, sonra qovrulmuş buğda lobyaya əlavə edilir və fermentasiyanın başlaması üçün qaranlıq yerdə bir neçə gün saxlanılır.
Sonra qarışığa su, duz və xüsusi bakteriyalar əlavə edilir ki, bu da paxlanın fermentləşməsinə kömək edir. Bundan sonra qarışıq dörd ay yetişməyə buraxılır.
Hal-hazırda mağazalarda tapılan bütün souslar bu ənənəvi şəkildə hazırlanmır - belə bir sousun istehsalı kütləvi istehlakçının ödəyə biləcəyindən qat-qat baha başa gəlir. Buna görə də soya sousunun dadı aromatik və ətirli əlavələrdən istifadə etməklə əldə edilir.
1 xörək qaşığı soya sousunda 1 q protein və 1 q karbohidrat var. Üstəlik, 900 mq natrium var, bu elementin gündəlik qəbulu isə 2 qramdan çox deyil. Buna görə də soya sousunun miqdarına diqqətli olmalısınız, çox tökməməlisiniz. Həmçinin, hipertansif xəstələr üçün soya sousundan istifadə etməmək daha yaxşıdır.
Hər hansı təbii fermentləşdirilmiş məhsul kimi, soya sousunda da faydalı maddələr var. O, osteoporozun qarşısını alan, sinir sistemi və beynin fəaliyyətini yaxşılaşdıran və qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən K2 və B3 vitaminləri istehsal edir.
Ancaq eyni zamanda, hətta sağlam insanlar da duz qəbulunu məhdudlaşdırmağı unutmamalıdırlar.
Nurlan