Uşağın qida ilə mənfi əlaqə yaratmaması üçün qidaları düzgün təqdim etmək çox vacibdir. Bundan əlavə, uşaqlarda boğulma riskini artıran bəzi məhsullar da var.
Foodinfo.az Rusiya KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Marina Çepurna bildirib.
Hansı əlavə qidalanma sxemindən istifadə etməyiniz vacib deyil. Hamısı ona görə ki, gec-tez uşaq yeməkləri parça-parça etməyə çalışacaq.
Həkim uşaqlar üçün ən təhlükə yarada biləcək qida formalarını açıqlayıb:
Dəyirmi məhsullar - üzüm, qoz-fındıq, giləmeyvə, zeytun və albalı. Onlar bir neçə hissəyə kəsilməlidir;
Qatı qidalar - xüsusilə təzə tərəvəzlər və sərt pendirlər. Onlar yumşayana qədər bişirilməli və süzgəcdən keçirilməlidir.
Halqavari kəsilmiş məhsullar - kolbasa, yerkökü və başqaları;
popkorn;
Fındıq 6 aydan istifadə edilə bilər, lakin doğranmalıdır;
Böyük, lifli və sərt ət parçaları;
Yaşılları doğramaq, tərəvəz və meyvələrin qabığını soymaq daha yaxşıdır;
Simit, bayat çörək və digər qəlyanaltılar. Uşaq böyük bir parçanı dişləyə bilər.
Mütəxəssis deyir ki, uşaqlara pis qidalanmadan boğulma riskinin artması 3-4 yaşa qədər qalır.
Leyla