Böyük Britaniyanın “Cancer Research” tibbi təşkilatının tədqiqatçıları alkoqollu içkinin xərçəng xəstəliyi riskini artırdığını bildiriblər.
Foodinfo.az Modern.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə “Express” nəşri məlumat yayıb.
Mütəxəssislərin fikrincə, alkoqol orqanizmin hüceyrələrinə zərər verə bilər - spirt xərçəngə bənzər hüceyrələrin bölünməsinə səbəb olan asetaldehid adlı maddəyə çevrilir. Spirtli içkilər habelə estrogen və insulin kimi hormonların səviyyəsini artırır. Onlar habelə hüceyrənin bölünməsində vasitəçi olan kimyəvi vasitəçilərdir.
Alimlər həmçinin qeyd ediblər ki, spirt ağız və boğazdakı hüceyrələri dəyişdirərək, xərçəng xəstəliyinin yaranmasına səbəb olan zərərli kimyəvi maddələri udma ehtimalını artırır.
Mütəxəssislərin fikrincə, gündə 3,5 porsiyadan çox spirtli içki qəbul etmək ağız, boğaz və qırtlaq xərçəng xəstəliyi riskini iki, hətta üç dəfə artırır. Onlar həmçinin xəbərdarlıq ediblər ki, spirtli içki qəbul edən və tütün çəkən insanlar daha çox risk altındadırlar.
Son xəbərlər
- Kişi timsahla “döyüşərək” həyatını xilas edib
- Kosmetoloq dəri üçün faydalı və zərərli məhsullardan danışıb
- İmmuniteti gücləndirən məhsulları siz də tanıyın
- Diyetoloq keyfiyyətsiz qozun zərərlərindən danışıb
- Ən faydalı göbələk: Çox antioksidant ehtiva edir
- Bu qida ilə yuxu zamanı bədən "bərpa olunur" və cavanlaşır