İnsanlar sağlamlıq haqqında düşünəndə çox vaxt dərinin, bağırsaqların və ya immunitetin sağlamlığına fikir verirlər, lakin nadir hallarda sümük sağlamlığına əhəmiyyət verirlər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, diyetoloq Jaklin Klankın fikrincə, bir çox insanlar, xüsusən də 50-dən yuxarı olanlarda sümük sıxlığı aşağıdır və bu, sınıq riskini artırır.

Kifayət qədər kalsiumla zəngin qidaların istehlakı sümük sıxlığını qorumaq üçün vacibdir. Məsələn gavalı kalsium balansını və sümük əmələ gəlməsini tənzimləməkdə mühüm rol oynayan K vitamini də daxil olmaqla, güclü sümükləri dəstəkləyən qidalarla doludur. Qara gavalı həmçinin sümüklərdə kalsiumu saxlamağa kömək edən kalium və sümük əmələ gəlməsi üçün vacib olan manqan ehtiva edir.

Qatıq kalsium, D vitamini və zülalla zəngindir. Qızılbalıqda olan D vitamini orqanizmin kalsiumu effektiv şəkildə mənimsəməsi üçün lazımdır. Tədqiqatlar həmçinin omeqa-3 yağ turşularını sümük keyfiyyətinin yaxşılaşması ilə əlaqələndirir.