Aralıq orucu (intermittent fasting) bir çox insan üçün faydalı ola da, hər kəs üçün uyğun olmaya bilər və bəzi potensial zərərləri və yan təsirləri ola bilər. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, Aralıq orucu bəzən enerji səviyyəsinin düşməsinə və yorğunluğa səbəb olur. Yeməksiz uzun müddət qalmaq bədənin enerji ehtiyaclarını qarşılamaya bilər və diqqət toplama, zehni iş qabiliyyəti zəifləyə bilər.

Bu, şəkərli diabet xəstələri və ya insulin müqaviməti olan şəxslərdə qan şəkəri səviyyəsinin qeyri-sabitliyinə səbəb ola bilər. Bu da halsızlıq, başgicəllənmə və hətta hipoglisemiya (aşağı qan şəkəri) ilə nəticələnə bilər.

Aralıq orucu bəzi insanlarda qeyri-sabit yemək davranışlarını təşviq edə bilər. Uzun müddət ac qaldıqdan sonra həddindən artıq yemək yeyilməsinə və ya yeməkdən sonra özünü pis hiss etməyə səbəb ola bilər.

Uzunmüddətli oruc qadınlarda hormonal balanssızlıqlara səbəb olur. Xüsusilə, menstrual dövrün pozulması və reproduktiv sağlamlıqla bağlı digər çətinliklər yaranır. Hamilə qadınlarda isə aralıq oruc təhlükəli ola bilər.

Əgər kifayət qədər protein və kalori alınmazsa, bədən enerji üçün əzələ kütləsini parçalaya bilər. Bu da arıqlama prosesində bədənin yağ yerinə əzələ itirməsinə səbəb olur.

Yemək yemək vaxtlarının məhdudlaşdırılması bəzi insanlarda psixoloji stresə səbəb olur. Daim nə vaxt yemək yeyəcəyini düşünmək və müəyyən qidaları məhdudlaşdırmaq zehni yüklənməyə səbəb olur.

Aralıq orucu zamanı əgər qida seçimi balanslı deyilsə, bədənə vacib vitamin və mineralların kifayət qədər alınmaması riski var.

Aralıq oruc kimlər üçün uyğun deyil?

- Hamilə və ya uşaq əmizdirən qadınlar

- Şəkərli diabet xəstələri

- Qidalanma çatışmazlığı olan insanlar

- Xroniki xəstəlikləri və ya dərman qəbul edən insanlar

Bu prosesə başlamazdan əvvəl həkimlə və ya diyetoloqla məsləhətləşmək faydalıdır. Hər bir bədən fərqli olduğundan, orucun zərərləri şəxsin sağlamlıq vəziyyətindən və həyat tərzindən asılı olaraq dəyişə bilər.