Bəzi qidalar qanda şəkər səviyyəsini sürətlə artırır, xüsusilə karbohidrat və şəkər tərkibi yüksək olanlar. Bu qidalar "glisemik indeksi" yüksək olan qidalar kimi tanınır. Aşağıdakı qidalar qanda şəkər səviyyəsini tez yüksəldə bilər:

1. Şəkərli içkilər

2. Ağ çörək və makaron

3. Şirniyyatlar və desertlər

4. Bəzi paketlənmiş səhər yeməkləri 

5. Ağ düyü

6. Fast food və qızardılmış yeməklər

7. Meyvəli yoqurtlar

Bu qidalar yüksək şəkər tərkibinə və ya tez həzm olunan karbohidratlara malik olduqları üçün qanda şəkər səviyyəsini yüksəldir və şəkər xəstələri və ya şəkər səviyyəsinə nəzarət edən insanlar tərəfindən diqqətlə istehlak edilməlidir.