
Banan çox tez yetişən meyvələrdir və düzgün saxlanmaması bu prosesi sürətləndirə bilər. Foodinfo.az Glavred.info-ya istinadən xəbər verir ki, onları daha uzun müddət sarı və təravətli saxlamaq üçün onların niyə qaraldığını və hansı səhvlərdən qaçınmaq lazım olduğunu anlamaq vacibdir.
Mütəxəssislərin fikrincə, bananların qara rəngə çevrilməsinin əsas səbəbi meyvənin yetişən zaman buraxdığı qaz olan etilenlə bağlıdır.
“Etilen xlorofilin parçalanmasını sürətləndirir ki, bu da dərinin rənginin sarıdan qəhvəyi və ya qaraya dəyişməsinə səbəb olur. Bananlar bu prosesə xüsusilə həssasdır, xüsusən də isti və nəmli mühitdə saxlanılırsa”, - ekspertlər bildirir.
Onu da qeyd etmək lazımdır ki, digər meyvələrin (məsələn, alma) yanında saxlanması da daha sürətli yetişməyə kömək edir, çünki onlar da etilen yayırlar.
Soyuducu da kömək etmir, çünki aşağı temperaturda qabıq daha tez qaralır, baxmayaraq ki, içərisində banan özü daha uzun müddət təzə qalır.
Bananların vaxtından əvvəl qaralmasının qarşısını almaq üçün bir neçə sadə qaydaya əməl etməyə dəyər:
1. Onları digər meyvələrdən ayrı saxlayın. Etilen istehsal edən alma, armud və digər meyvələr bananın yetişməsini sürətləndirir.
2. Sərin və quru yerdə saxlayın. Ən yaxşı seçim masada, lakin soyuducuda deyil.
3. Uclarını yapışqan filmlə sarın. Bananların ən çox etilen istehsal etdiyi yer budur, buna görə də izolyasiya yetişmə prosesini yavaşlatmağa kömək edir.
4. Bananları xüsusi stenddə asın. Bu, qabığın mexaniki zədələnməsinin qarşısını alır, bu da sürətlə qaralmağa səbəb ola bilər.
5. Plastik torbalara qoymayın. Bu, həddindən artıq nəm yaradır və sürətlənmiş xarab olmağa kömək edir.