Fermentasiya edilmiş qidalar adətən bir neçə gün, həftələr və hətta aylarla saxlanılır. Bunun sayəsində onlar faydalı xüsusiyyətlər əldə edirlər. Sağlamlığınızı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək bəzi qidaları təqdim edirik.
Foodinfo.az xəbər verir ki, Stanford Tibb Məktəbinin son araşdırması, fermentləşdirilmiş qidalarla zəngin bir pəhrizin cəmi 10 gün ərzində bağırsaq mikrobiomunu daha müxtəlif hala gətirdiyini müəyyən etdi. Bu, insanlarda immunitet reaksiyasını yaxşılaşdırır. Digər tədqiqatlar göstərir ki, fermentləşdirilmiş qidalar qan təzyiqini aşağı sala bilər, antiinflamatuar təsirlərə malikdir və s.
Burada daha yaxşı sağlamlıqla əlaqəli olan yeddi fermentləşdirilmiş qida var. Və bu elmi şəkildə sübut edilib.
Qatıq - Süd canlı və aktiv mədəniyyətlərlə qarışdırılaraq hazırlanır. Nəticə kremli yeməkdir. Südlü qatıq da sümük sağlamlığını dəstəkləyən qida mənbəyidir. Araşdırmalar göstərir ki, yaşlı insanlarda daha çox qatıq istehlakı sümük mineral sıxlığını artırır və fiziki funksiyanı yaxşılaşdırır.
Kefir - İltihabı, qarın ağrısını azaltdığı və qəbizliyi aradan qaldırdığı bilinir. Bundan əlavə, bu içki sınıq riskini azaldan K2 vitamininin təbii mənbəyidir. Hətta kefir sayəsində mədə xərçənginin inkişaf riskini azalda bilərsiniz.
Kimçi - Bu yemək adətən fermentləşdirilmiş duzlu tərəvəzlərdən hazırlanır. Elmi məlumatlara görə, Koreya əsilli orta və yaşlı insanlar orta dərəcədə kimçi istehlakı ilə arıqlaya bilərlər. Digər tədqiqatlar göstərir ki, bu yeməyi xərçəng əleyhinə potensialı olan ekzemanın inkişaf riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Kombuça - Bəzi elmi sübutlar göstərir ki, kombuça iltihabı aradan qaldırmağa kömək edə bilər, qaraciyərin detoksifikasiyasına kömək edə bilər və sağlam və balanslı bağırsaq mikrobiotasını (bağırsaqdakı bakteriyaların tərkibi) dəstəkləyə bilər.
Miso - Bu fermentləşdirilmiş soya paxlasından hazırlanmış bir pastadır. Şorbaya əlavə edilməlidir. Tədqiqatlar göstərir ki, hər gün miso şorbası yeyənlərin onikibarmaq bağırsağın xorası olan qastritlə qarşılaşma ehtimalı azdır. Miso həmçinin ürək sağlamlığını dəstəkləyən mühüm birləşmələri ehtiva edir.
Turşu kələm - Məlumdur ki, ondan müntəzəm istifadə ilə sağlam həzm florası yaranır.
Tempe - Bu məhsul qaynadılmış fermentləşdirilmiş soya paxlasından hazırlanır. Tempeh bağırsaq sağlamlığının yaxşılaşması və 2-ci tip diabetin inkişaf şansının azalması ilə əlaqələndirilir.
Nərmin