Yeməyi yaxşıca çeynəmək lazım olduğunu hər kəs bilir, ancaq heç də hamı bunu etmir. Foodinfo.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Boqdana Voloşinoviç məlumat verib.
Yeməyi düzgün çeynəmək niyə vacibdir?
Çeynəmə prosesi mədə-bağırsaq traktının, ödün, fermentlərin formalaşması və bütövlükdə orqanizm üçün mühüm rol oynayır.
Mütəxəssis deyir ki, bütün həzm prosesi çeynəmə ilə başlayır. Qida ağıza daxil olduqda, bir çox fermenti ehtiva edən tüpürcək sərbəst buraxılır. Əsas olanlar amilaza və maltazadır, onların köməyi ilə yemək parçalanmağa başlayır.
“Çeynəmə zamanı mədə qida qəbul etməyə hazırlaşır və öz növbəsində şirə ifraz edir. Paralel olaraq, mədəaltı vəzinin fermentləri ifraz olunur, qida kiçik komponentlərə parçalanır və zəncirlə aşağıdakı həzm prosesləri baş verir”, - deyə B. Voloşinoviç bildirib.
Əgər insan yeməyi pis çeynəyirsə, onda:
mədə-bağırsaq traktımızın selikli qişalarını mexaniki şəkildə zədələyir;
böyük parçalar sona qədər həzm olunmur və bağırsaqlarda yığılır;
qida maddələrinin zəif mənimsənilməsi prosesi baş verir;
mədədə narahatlıq, ağırlıq və ya bir yerdə bir şeyin ilişib qalması təəssüratı hiss edə bilərik;
karbohidratların həzmindən məsul olan fermentlər yalnız ağızda istehsal olunur, buna görə də onların mədəyə homojen bir şəkildə daxil olması vacibdir.
Dietoloq qeyd edib ki, qidanın düzgün həzm olunması üçün ən azı 30 dəfə çeynəmək lazımdır.