İsti gündə bir dilim qarpızdan daha təravətləndirici bir şey yoxdur. Bununla belə, alimlər xəbərdarlıq edirlər ki, bəzən giləmeyvə həddindən artıq istehlakı orqanizmə ciddi zərər verə bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, Annals of Internal Medicine jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, ekspertlər üç xəstənin məlumatlarını araşdırıb və lazımınca qiymətləndirilməyən bir problem aşkar ediblər: qarpızda yüksək miqdarda kalium var. Bunun ümumiyyətlə sağlamlıq üçün heç bir mənfi nəticəsi yoxdur, lakin xroniki böyrək xəstəliyi (XBH) olan insanlara çox mənfi təsir göstərə bilər.

CKD zamanı böyrəklərin qanı süzmək və artıq kalium da daxil olmaqla tullantıları çıxarmaq qabiliyyəti azalır. Makronutrientlərin yığılması və sonra artıqlığı təhlükəsi var. Buna görə də, xroniki böyrək çatışmazlığı olan xəstələrə kalium olan qidaları məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.

Leyla