Ananas dadlı və qidalandırıcı bir meyvədir. Tərkibində bromelain adlanan bir enzim var. Bromelain proteinləri parçalayan bir fermentdir və bu xüsusiyyəti ilə ananasın həzmə kömək etdiyi bilinir. Ancaq bu enzim dil və ağız içindəki zərif toxumalara da təsir edə bilər ki, bu da yanma və qıcıqlanma hissinə səbəb olur.

Foodinfo.az xəbər verir ki, ananas yüksək miqdarda sitrik turşu və malik turşu ehtiva edir. Bu turşular ağızda qıcıqlanmaya səbəb ola bilər və həssas toxumalarda yanma hissi yarada bilər. Xüsusilə, mədə turşusunun çox olduğu insanlar bu qıcıqlanmaya daha çox məruz qala bilərlər.

Bəzi insanlar ananasın tərkibindəki bromelain və digər maddələrə qarşı həssas olurlar. Bu həssaslıq yüngül allergik reaksiyalara səbəb olaraq dildə və ağızda narahatlığa səbəb olur. Allergik reaksiyalar qızartı, şişlik və qaşıntı ilə müşayiət oluna bilər.

Ananas yedikdən sonra dilin yanmasını və qıcıqlanmasını azaltmaq üçün bir neçə tədbir görülə bilər:

- Ananas dilimlərini yemədən əvvəl bir neçə dəqiqə duzlu suda saxlamaq bromelain enziminin təsirini azalda bilər.

- Onu az-az yemək yanma və qarıncalanma hissini azaltmağa kömək edər.

- Ananası qatıq və ya südlə birlikdə yemək də bu problemin öhdəsindən gələ bilər.

Ananasın yaratdığı bu narahatlıq adətən ciddi bir sağlamlıq problemi deyil və bir neçə saat ərzində keçib gedir. Ancaq ananas yedikdən sonra ciddi allergik reaksiyalar (nəfəs darlığı, şişlik) yaşanırsa, dərhal tibbi yardım alınmalıdır.