Qıcıqlanmış bağırsaq sindromu (İBS) həzm sisteminin ən çox yayılmış xəstəliyidir. Foodinfo.az xəbər verir ki, terapevt Alexis Missick simptomları daha da pisləşdirə bilən qidaları sadalayıb.
Süd məhsulları. Bu, bir çox xəstənin laktoza dözümsüzlüyündən əziyyət çəkməsi ilə əlaqədardır.
Sarımsaq və soğan. Bağırsaqlar onları parçalamaqda çətinlik çəkə bilər, bu da qazın tutulmasına və ağrılı kramplara səbəb ola bilər.
Qlüten. Çox vaxt İBS olan insanlar da bir sıra müxtəlif taxıllarda olan bir protein olan qlütenə qarşı dözümsüzlüyə malikdirlər.
Brokoli və gül kələm. Bu tərəvəzləri həzm etmək asan deyil, qıcıqlanmış bağırsaq sindromundan əziyyət çəkməyən insanlar üçün bu ikiqat əziyyətdir.
Həll olunmayan lif. Lif həll olunan və həll olunmayanlara bölünə bilər, sonuncusu bir çox İBS xəstəsində ishala səbəb olur.
Şokolad. Bu məhsulda yüksək şəkər və kofein var, bu birləşmə irritabl bağırsaq sindromu olan bir çox insanda qəbizliyə səbəb olur.
Kofein. İçki bağırsaqları stimullaşdırır, bu da ishala səbəb ola bilər.
Qazlı içkilər. Bu içki ilə bir adam, nəticədə şişkinlik, qazın durğunluğu və qəbizliyə səbəb ola biləcək artıq qazı udur.
Alkoqol. Bədəni susuzlaşdırır, qaraciyərin fəaliyyətinə təsir edir və sağlam insanın həzminə mənfi təsir göstərə bilər.