Bədənimizin ən vacib orqanı olan mədəaltı vəzinin sağlamlığı gündəlik vərdişlər və düzgün olmayan qidalanma səbəbindən ciddi şəkildə təsirlənə bilər. ChukotkaMedia xəbər agentliyi xəbər verir ki, qastroenteroloq Natalya Slyunyayeva mədəaltı vəziyə mənfi təsir göstərən və ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilən məhsullar və amillər haqqında danışıb.
Qidaları parçalamaq üçün həzm fermentləri və hormonlar ifraz edən mədəaltı vəzi xüsusilə spirtə qarşı həssasdır. Mədəaltı vəzidə spirti metabolizə edən xüsusi fermentlər yoxdur, buna görə də toksinlər ona birbaşa zərər verir.
Trans yağlar mədəaltı vəzinin əsas düşmənlərindən biridir. Mayonez, marqarin, südlü şokolad, konfet və bəzi kolbasalarda olan bu kimyəvi yolla əldə edilən məhsullar uyğun fermentlərin olmaması səbəbindən mədəaltı vəzi tərəfindən tam parçalana bilmir.
Qızardılmış, hisə verilmiş, çox yağlı qidalardan və marinadlardan da çəkinməlisiniz. Buxarlanmış, qaynadılmış və ya bişmiş yeməklərə üstünlük vermək daha yaxşıdır.
Şirin qazlı içkilər mədə-bağırsaq traktında, o cümlədən mədəaltı vəzidə iltihablı proseslərə səbəb ola bilən karbon qazı və çox miqdarda şəkər ehtiva edir.