Bədənin qocalma mexanizmi hüceyrə və molekulyar səviyyədə zədələnmə nəticəsində yaranır. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Yelena Başkirova bildirib. Onun sözlərinə görə, bəzi məhsullar yaşlanma prosesini sürətləndirə bilər.
“Qidalanmanı daxili zədələnmə mənbəyi hesab etsək, protein qlikasiyası kimi bir prosesi qeyd etmək xüsusilə vacibdir. Sadə dillə desək, karbohidratlar (qlükoza, fruktoza) bədənimizin zülal strukturları ilə “çarpaz əlaqə” əmələ gətirir”, - ekspert qeyd edib.
"Moskva Region Today" onlayn nəşrinə verdiyi müsahibədə o, qocalmanı sürətləndirən məhsulları sadalayıb. “Bu, hamımıza tanış olan ağ undan hazırlanan çörək, həmçinin şəkərli çay, şirniyyat, xəmir və şirin sodadır. Təbii ki, spirt də orqanizmə mənfi təsir göstərir.”
Bundan əlavə, dietoloq qızardılmış və ya qızardılmış qidaların istehlakını məhdudlaşdırmağa çağırıb.