Min illərdir həyatımızda mühüm rol oynayan duzun indi faydadan çox zərəri var. Bu gün insanların çoxu gündə təxminən 8,4 qram duz istehlak edir ki, bu da tövsiyə olunan maksimum bir çay qaşığı miqdarından (6 qram) xeyli çoxdur. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu, infarkt və insult riskini artırmaqla yanaşı, alimlərin aşkar etdiyi kimi, bağırsaqların zədələnməsinə səbəb olur.
Son araşdırmalar göstərir ki, həddindən artıq duz qəbulu bağırsaq bakteriyalarının tarazlığını pozur. Xüsusilə, pəhrizdə yüksək duz miqdarının bağırsaq və qan damarlarının sağlamlığının qorunmasında əsas rol oynayan laktobakteriyalar kimi faydalı mikrobları məhv etdiyi aşkar edilmişdir. Bu, öz növbəsində, yüksək qan təzyiqi və ürək-damar xəstəlikləri riskinin artmasına kömək edə bilər.
Siçanlar üzərində aparılan əlavə tədqiqatlar həmçinin yüksək duzlu pəhrizin beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərdiyini, yaddaşı və öyrənməni pozduğunu göstərib. Bu, bağırsaqlarda faydalı mikrobların sayının azalması ilə əlaqələndirilir ki, bu da beyinə mənfi təsir göstərir.
Bundan əlavə, çox duz yemək yeməkdən sonra sizi tox hiss edən hormonun ifrazına müdaxilə edərək iştahınızı poza bilər.