Bir çox insanlar bəzi qidaların yenidən qızdırıla bilməyəcəyini bilmədən bişmiş yeməyi təhlükəsiz şəkildə qızdırırlar. Two Wombats-ın qida tədqiqatçıları ertəsi gün yenidən qızdırılmamalı olduğunuz 10 qidanın siyahısını paylaşıblar.
Yumurta. Qalıqlar ən yaxşı şəkildə soyudulur və ya salat kimi soyuq yeməklərə əlavə edilir. Qaynadılmış yumurtaların yenidən qızdırılması potensial qida zəhərlənməsi riski daşıyır.
Göbələklər. Onlar tez xarab olurlar, buna görə mədə narahatlığı yarana bilər.
Kartof. Potensial sağlamlıq risklərindən qaçınmaq üçün düzgün istilik üsulları tələb olunur. Bişmiş kartof yalnız soyuducuda saxlanmalı və folqa kimi aşağı oksigen şəraitində yenidən qızdırılmamalıdır.
Düyü. Belə yeməyi qızdırmaq bakteriyaların böyüməsinə səbəb ola bilər və qusma, ishal və ümumi mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Düyü yeməkləri bişirildikdən dərhal sonra ən yaxşı şəkildə istehlak edilir.
Dəniz məhsulları. Mütəxəssislər bütün dəniz məhsullarını bir anda yeməyi məsləhət görürlər. Qalıqlar varsa, onları iki saatdan çox otaq temperaturunda saxlamaq olmaz, sonra onları yenidən qızdırmaq deyil, soyuq yeməklərdə istifadə etmək daha yaxşıdır.
Yağlar. Bəzi yağlar, o cümlədən avokado, qoz və üzüm toxumu yağları yenidən qızdırıldıqda xarab ola bilər.
Uşaq qidası və ana südü. Yenidən isitmə məqsədəuyğun deyil - bu, qida tərkibini minimuma endirir və həmçinin mümkün zəhərlənmə riskini artırır.
Şalqam. Tərkibindəki yüksək su nitratların yenidən qızdırıldığı zaman potensial zərərli kimyəvi maddələrə çevrilməsinə səbəb ola bilər. Optimal təhlükəsizlik üçün mütəxəssislər hazırlanma günü bişmiş şalgam istehlak etməyi məsləhət görürlər.
İspanaq. İstilik prosesi nitratları nitritlərə çevirə bilər ki, bu da potensial sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilir. Qalan ispanaq ən yaxşı şəkildə soyuq yeyilir.
Çuğundur. Tərkibində çuğundur olan qabları yenidən qızdırmamaq daha yaxşıdır. Bunun əvəzinə onları soyuqda saxlayın və istehlak edin. Həddindən artıq qızdırma tərəvəzin toxumasını və dadını da poza bilər.