Tohoku Universitetinin İnkişaf, Qocalma və Xərçəng İnstitutundan olan yapon alimləri ədviyyatlı yaşıl ədviyyatın, vasabinin yaddaşı yaxşılaşdıra biləcəyini aşkar ediblər. Onların araşdırması Nutrients jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat çərçivəsində 60-80 yaş arası 72 sağlam könüllü iki qrupa bölünüb. Bəziləri yatmazdan əvvəl 100 milliqram vasabi ekstraktı qəbul etdi, bəziləri isə plasebo qəbul etdi. Üç aydan sonra birinci qrup həm qısamüddətli, həm də uzunmüddətli yaddaşda irəliləyişlər göstərdi.
Aparıcı müəllif Rui Nouçiyə görə, vasabi qəbul edənlər arasında epizodik yaddaş balları orta hesabla 18% artıb.
Elm adamları, vasabinin aktiv tərkib hissəsi, 6-MSITC adlı antioksidan və antiinflamatuar birləşmənin beynin yaddaşda iştirak edən bölgəsi olan hipokampusda iltihabı və oksidləşdirici səviyyələri azaldır.
Komanda indi ədviyyatın demans xəstələrində yaddaşın zəifləməsini ləngidə biləcəyini görmək üçün digər yaş qruplarında vasabi sınaqdan keçirməyi planlaşdırır.