Çoxları çörəyi həddindən artıq yüksək kalorili və hətta bədənə yalnız sallanan tərəflər gətirən zərərli məhsul hesab etməyə davam edir. Rusiya Çörəkçilik Sənayesi Elmi-Tədqiqat İnstitutunun direktoru Marina Kostyuchenko kp.ru-ya bildirib ki, əslində bu kulinariya məhsulunda çoxlu faydalı mikroelementlər və pəhriz lifi var.

Onun sözlərinə görə, buğda və ya çovdar unundan hazırlanan məhsullar B və E vitaminləri, dəmir, maqnezium, selen və kalsiumla zəngindir. Məhsulda turş xəmir varsa, bu siyahıya duzlu kələm səviyyəsi ilə müqayisə edilə bilən üzvi turşular əlavə olunur. Gündəlik pəhrizdəki çörək insanın karbohidratlara olan gündəlik ehtiyacını 53%, zülallara 40% və pəhriz lifinə 30% "doldurur".

Bağırsaqlar üçün lazım olan lif hətta yüksək dərəcəli undan hazırlanmış dilimlənmiş bulkanın tərkibində olur. Bununla belə, bütün çörəkləri unikal şəkildə sağlam hesab etmək olmaz. Kalorisi daha yüksək olan və çoxlu yağ, şəkər və duz ehtiva edən çörək və bişmiş məmulatlara əminliklə “yox” demək lazımdır. Əgər çəki itirməkdən danışırıqsa, seçim çovdar unundan hazırlanan məhsulların lehinə edilməlidir.

Leyla