Hansı səhvlər yeməkdən maksimum fayda və həzz almağa mane olur.

1. Ritm çox sürətlidir

Qidanın udulması mədə problemlərinə, şişkinliyə və həzm prosesinin pozulmasına səbəb ola bilər. Əgər yeməkləri çox tez istehlak etsəniz, beyninizin mədənin tox olduğuna dair siqnal almağa vaxtı olmur və nəticədə lazım olduğundan artıq yeyə bilərsiniz.

Yemək yeyərkən toxluq hissi 15-20 dəqiqədən sonra baş verir - bu, bədənin fizioloji xüsusiyyətidir. Buna görə də eyni 15-20 dəqiqə ərzində bir kök və ya alma çeynəsəniz belə, yenə də toxluq hiss edəcəksiniz. Yəni kök yeyirsən və bədən biftekdən alınan enerjiyə bərabər müəyyən miqdarda enerji istehsal edir. Əlbəttə ki, yerköküdən toxluq hissi tezliklə sona çatacaq və bədən yenidən yemək vaxtının gəldiyini bildirəcəkdir. Buna görə də arıqlamaq üçün qidaları diqqətlə seçərkən az, lakin tez-tez yemək tövsiyə olunur. Ümumilikdə: toxluq hissinin 15-20 dəqiqədən sonra gələcəyini xatırlayaraq, vaxtınızı almaq, yemək prosesinə diqqət yetirmək və hərtərəfli çeynəmək vacibdir.

2. Səhər yeməyini atlamaq

Alimlər səhər yeməyi yeyən insanların idrak qabiliyyətinin və yaddaşının yaxşılaşdığını deyirlər. Bundan əlavə, səhər yeməyi arıqlamağa və ya saxlamağa kömək edir, çünki tam səhər yeməyi gün ərzində kalori ehtiyacını azaldır. Günün ilk yarısında yeyilən hər şeyin eyni gün ərzində yandırıldığını da xatırlamaq lazımdır. Ona görə də çəki izləyənlər axşam yeməyinə xüsusi diqqət yetirməlidirlər. Axşam yeməyində həcmli, lakin kalorisi az olan və yavaş-yavaş həzm olunan bir şey yemək daha yaxşıdır. Məsələn, tərəvəz salatı (xiyar, pomidor, ağ kələm) ola bilər. Səhər yeməyinə dadlı və yüksək kalorili bir şey qoymaq daha yaxşıdır - bu, səhər yeməyinizi unutmamaq üçün başqa bir səbəbdir.

3. Axşam saatlarında həddindən artıq yemək

Çox vaxt axşam çox yeyirik, çünki yemək yorğunluq, əsəbilik və pis əhval-ruhiyyənin öhdəsindən gəlməyə kömək edən yaxşı bir antidepresandır. Amma axşam saatlarında metabolik proseslər yavaşlayır. Yatmazdan əvvəl çox yeyirsinizsə, vücudunuz qida maddələrini mənimsəməkdə çətinlik çəkəcək və bu, artıq çəkiyə səbəb olacaq. Bundan əlavə, axşamlar biz daha az hərəkət etməyə meylliyik və bu səbəbdən axşam yeməyində yediklərimizin çoxu yağ olaraq yığılır. Buna görə də, çox vaxt kilo almağa səbəb olan axşam həddindən artıq yeməkdir. Bundan əlavə, yeməyin həzm prosesi düzgün yuxuya mane olur və ertəsi səhər siz istirahət hiss etməyəcəksiniz. Yatmazdan əvvəl ağır bir şam yeməyindən imtina etmək daha yaxşıdır, ancaq kiçik bir şey yeyə və ya içə bilərsiniz. Bu bir stəkan kefir və ya bir alma ola bilər. Həkimlər sözün doğruluğunu təsdiqləyirlər: yatmazdan əvvəl bir alma yesəniz, həkiminizi işindən məhrum etmiş olarsınız. Bu yolla siz dişlərinizi təmizləyir, vitamin və lif alırsınız və səhər bağırsaqlarınızı “başlamış olursunuz”, yəni qəbizliyin qarşısını almış olursunuz.

4. Yeməkdən sonra siqaret çəkmək

Siqaret çəkmək istənilən vaxt zərərlidir, lakin xüsusilə yeməkdən sonra. Araşdırmalar göstərib ki, yeməkdən sonra çəkilən bir siqaret bir neçə siqaretə bərabərdir ki, bu da müxtəlif xəstəliklərin inkişaf riskini artırır.

5. Suyun kifayət qədər qəbul edilməməsi

Suya ehtiyac oksigen ehtiyacından sonra ikinci yerdədir. Rusiyalı həkimlərin tövsiyələrinə görə, insan gündə ən azı 1,5 litr su içməlidir, alman həkimləri isə hesab edirlər ki, gündə 3 litrə qədər su içmək lazımdır. Su həm qidanın həzminə, həm də bağırsaqlarda qida maddələrinin sorulmasına kömək edir. Ancaq bir çoxumuz maye qəbuluna kifayət qədər diqqət yetirmirik və günü yüngül susuzluq vəziyyətində keçiririk. Bu, yorğunluq hissinə səbəb olur.

Bundan əlavə, beyindəki aclıq və susuzluq mərkəzləri yaxınlıqda olduğundan bəzən insan bu hissləri qarışdıra bilər. Nəticədə biz içmək əvəzinə yeməyə uzanırıq. Bol su içdiyinizə əmin olun. Bu, iştahınızı idarə etməyə və arıqlamağa kömək edəcək. Diyetoloqlar yeməkdən əvvəl bir az su içməyi məsləhət görürlər. Bu, aclıq hissini azaldır və istehlak edilən qida miqdarını azaldır.

6. Qəhvə hobbi

Qəhvənin faydaları və zərərləri haqqında müxtəlif fikirlər və elmi məlumatlar mövcuddur. Bununla belə, standart təhlükəsiz istehlakın gündə üç fincan qəhvə olduğuna inanılır (birbaşa əks göstərişlər yoxdursa). Gündə beş və ya daha çox fincan qəhvə içən insanlarda ürək xəstəliyinə tutulma ehtimalı ümumiyyətlə qəhvə içməyənlərə nisbətən daha çoxdur. Buna görə də, səndən qaçmamalısan.

7. Həftə sonları həddindən artıq yemək

Həftə ərzində sağlam qidalanma vərdişlərinə sadiq qalmağı bacarırsınız, lakin həftə sonu özünüzü boşalmağa və əlavə kalori istehlak etməyə icazə verirsiniz? Bu pəhrizinizi pozur. Sağlamlığınızı və fiqurunuzu qorumaq istəyirsinizsə, həftə sonu pəhrizinizə nəzarət edin. Bu o demək deyil ki, özünüzü hər şeyi inkar etməlisiniz. Dadlı, müntəzəm yeyə və düzgün qidalansanız kökəlməyə bilməzsiniz. Əlbəttə ki, həftə sonları da daxil olmaqla, özünüzü dadlı bir şeylə sevindirə bilərsiniz. Ancaq sual kəmiyyətdir: nə vaxt dayanacağını bilmək vacibdir.