Bəzi insanlar südə su əlavə edib sizə satırlar. Ona əlavə edilənləri müəyyən etmək üçün cilalanmış, şəffaf, maili səthə bir damcı süd tökməklə anlaya bilərsiniz.

Foodinfo.az xəbər verir ki, süddə nişastanın olub-olmadığını müəyyən etmək üçün bir az südün içinə bir damcı yod məhlulu tökmək lazımdır, əgər südün rəngi mavi olursa, onda nişasta var. Sağlam süd qazanının dibində məsaməli və nazik olur, lakin konsentrasiyasını artırmaq üçün nişasta əlavə edilən süd qazanının dibi qalın olur.

Süddə palma yağına bənzəyən Vanaspatinin olub-olmadığını aşkar etmək üçün laboratoriya şəraitində 3 ml süd probirkaya tökülür və üzərinə xlorid turşusu əlavə edilir. 5 dəqiqədən sonra südün rəngi dəyişir. 

Yuyucu vasitələrin mövcudluğunu aşkar etmək üçün 5 ml südə 5 ml su əlavə edin və 5 dəqiqə qarışdırın. Südün üzərində köpük yaranarsa, südün tərkibində yuyucu vasitə var deməkdir.

Süddə süd tozunun olduğunu aşkar etmək üçün iynənin ucunu südün içinə daxil edin və çıxarın, əgər bir damcı süd damcılamaq üçün daha çox vaxt lazımdırsa, süd yüksək keyfiyyətlidir və çox tez damlayırsa, keyfiyyəti aşağıdır.

Südün saxlanma müddətini artırmaq üçün bəziləri ona soda əlavə edirlər. Qabartma soda südün xarab olmasının və qaynamasının qarşısını alır. Təəssüf ki, soda ilə südü keyfiyyətli süddən ayırmaq asan deyil, çünki bu maddələr südün konsentrasiyasına və dadına təsir göstərmir, lakin bu məsələni yalnız xüsusi laboratoriyalarda tapmaq olar.