Fast food yaddaşı zəiflədir, sağlam qidalanmaya keçid isə ölü beyin hüceyrələrini bərpa etmir.

Bu amerikalı alimlərin araşdırmasında öz əksini tapıb.

 

 

Alimlər bildirirlər ki, şəkər və yağı yüksək olan qidalar beynin yeni məlumatları yadda saxlama qabiliyyətinə pis təsir edir. Bu nəticəyə siçovullar üzərində aparılan təcrübədən sonra gəlinib.

Eksperimental gəmiricilər iki qrupa bölünmüşdür: birincisi yağlı və zərərsiz qidalarla, ikincisi isə balanslaşdırılmış qida ilə təmin edilib. Zamanla məlum oldu ki, “zərərli” pəhrizdə olan siçovullar obyektlərin yerini daha pis xatırlayırlar.

Gəmiricilər obyektlərin xüsusi düzülüşü olan otaqlara yerləşdirildi və yeni ərazini kəşf etməyə icazə verildi. Bir neçə gündən sonra siçovullara otaqda yeni bir obyekt verildi. Yağlı və şirin qidalar qəbul edən test subyektləri hansı maddənin yeni, hansının köhnə olduğunu başa düşməyiblər. Sağlam qidalanan siçovullar bu problemlə qarşılaşmadılar.

Alimlərin fikrincə, fast food da insanlara oxşar təsir göstərir. Beynin və bədənin digər mühüm orqan və sistemlərinin inkişafı erkən yaşlarda baş verir. Çox yağlı və şəkərli qidalar qəbul edən yeniyetmələr sağlam qidalanan uşaqlardan daha çox pozğunluqla böyüyürlər. Yetkinlik dövründə bu pozğunluqları düzəltmək çox çətindir.

Üstəlik, zərərli yeməklərdən imtina etmək və sağlam qidalara keçmək kömək etməyəcək. Alimlər hesab edirlər ki, yalnız asetilkolin buraxan xüsusi dərmanlar yaddaşı bərpa edə bilər. Ancaq bu nəzəriyyəni təsdiqləmək üçün başqa bir araşdırmaya ehtiyac var.