İnternetdə gecə nə yeyə biləcəyiniz və nəyi yeyə bilməyəcəyiniz haqqında çoxlu şərhlər tapa bilərsiniz, gəlin ondan başlayaq ki, niyə gecə yeyirsiniz?
Axşam ət, yumurta, kəsmik yeyirsiniz, sonra hətta istirahət zamanı da orqanizminiz yediyiniz qidalardan alınan qidaları mənimsəyərək “işləyəcək”.
Ancaq yatmazdan əvvəl karbohidratlardan (sıyıq, makaron, kartof və ya meyvə) bir şey yeyirsinizsə, sonra karbohidratlar - "şəkər" - bədənə daxil olmağa başlayacaq.
Bədənimiz enerjisinin çox hissəsini karbohidratlardan aldığı üçün onun artıqlığı qandan yağ anbarına atılacaq, çünki əzələlər yuxu zamanı dincəlir və gün ərzində olduğu kimi artıq enerji tələb etmir.
Buna görə də gecələr karbohidratı artıq olan qidaları yemək məsləhət görülmür.
Bir çox insanlar mədələrini liflə "doldurmağa" çalışırlar - "aclıq hissini" aradan qaldırırlar.
Və bu doğrudur, amma yenə də gecə ən yaxşı həll yolu "uzun" zülallar (kazein ehtiva edən məhsullar - kəsmik və südlü qatıq, fermentləşdirilmiş bişmiş süd) yemək olardı.
Məsələ burasındadır ki, 250-300 qramlıq qida miqdarı aclıq hissini təmin edə bilər, buna görə də diyetoloqlar bəzən gecələr bir stəkan ilıq su içməyi “tövsiyə edirlər”.
Əgər əvvəlcə mədəyə düşürsə və aclıq hissini kütləşdirirsə, bir müddət sonra soyuducuya gedəcəksiniz.