Sağlam qidalanma prinsiplərinə riayət etməklə orqanizmdə yod çatışmazlığını asanlıqla aradan qaldıra bilərsiniz.
Yod, tiroid bezinin düzgün işləməsi üçün lazım olan bədən üçün vacib bir iz elementidir. Orqanizm tərəfindən öz-özünə sintez olunmur, ona görə də orqanizmdə yodun normal səviyyəsini saxlamaq üçün onu qida ilə birlikdə qəbul etmək lazımdır.
Əsas yod mənbəyimiz qida, əsasən də dəniz məhsullarıdır. Dəniz kələmi yodla zəngin qidalardan biridir. 100 q məhsulda 1000 mkq-a qədər yod ehtiva edir. Midiya, karides və yosunlar da yodla zəngindir.
Tərəvəzlər də yaxşı yod mənbəyi ola bilər. Bu xüsusilə kartof, yerkökü və ispanağa aiddir. Amma təəssüf ki, tərəvəzlərdə yodun miqdarı onların yetişdirildiyi torpaqdakı yodun miqdarından asılıdır. Buna görə də bəzi bölgələrdə tərəvəzlərdə kifayət qədər yod ola bilər.
Süd məhsulları da yodun əhəmiyyətli mənbəyidir. Məsələn, keçi və ya inək südünün tərkibində 100 ml məhsulda orta hesabla 50-60 mkq yod var. Qatıq, pendir və kəsmik də yod ehtiva edir.
Taxıl məhsulları arasında yulaf ezmesi və qarabaşaq yarması xüsusilə yodla zəngindir. Onlar orqanizmin bu mikroelementə olan ehtiyacını tamamlamağa kömək edir. Ancaq unutmayın ki, taxıl məhsullarında yodun miqdarı yemək üsulundan asılı olaraq dəyişə bilər.
Dietoloqlar müntəzəm olaraq yodla zəngin qidaları istehlak etməyi məsləhət görürlər - həftədə ən azı 3 dəfə. Bu, sağlamlıq problemi olmayan insanlarda qalxanabənzər vəzinin normal fəaliyyətini təmin etmək üçün kifayət edəcək.