Həddindən artıq yeməkdən sonra mədə normal ölçüsündən kənara uzanır, digər orqanlara təzyiq göstərir və ağrı və ya şişkinliyə səbəb olur.
Bu barədə “Znaimo” portalı məlumat yayıb.
Həm də həddindən artıq yeməkdən:
həzm sistemi daha intensiv işləyir, bu da fermentlərin və hormonların normal səviyyəsini pozur;
mədə daha çox turşu istehsal edir, bu da özofagusun yuxarı qalxmasına və ürək yanmasına səbəb ola bilər;
bağırsaqlarda qida maddələrinin fermentasiyası nəticəsində artıq qazlar əmələ gəlir;
Metabolizm sürətlənir, bu da tər, qızdırma və başgicəllənməyə səbəb ola bilər.
Müntəzəm həddindən artıq yeməyin uzunmüddətli yan təsirlərindən bəziləri piylənmə, xroniki həzmsizlik, pis yuxu keyfiyyəti, yavaş metabolizm, iltihab və hətta xərçəng (xroniki turşu reflü səbəbiylə), yüksək qan təzyiqi və ürək xəstəlikləridir.
Tərəvəzlər, meyvələr, taxıllar, paxlalılar və yağsız ətlər kimi sizi daha uzun müddət tox saxlayan qidaları daxil edin.
Yavaş-yavaş yeyin, çünki beyninizin doyduğunuzu başa düşməsi təxminən 20 dəqiqə çəkə bilər.
Kiçik dişləmələr alın və yeməyi yaxşıca çeynəyin. Yemək yeyərkən diqqətli olun və televizora və ya diqqətinizi yayındıran başqa şeylərə baxmayın.
Fiziki cəhətdən aktiv olun. Bol su içmək, aclığı idarə etməyə kömək edir. Stressinizi idarə edin.