Dondurma bütün dünyada bir çox böyüklərin və uşaqların sevimli desertidir. Ancaq bu məhsulla bağlı bir çox mif var. Bəziləri dondurmanın tərkibində çoxlu zərərli şəkər olduğunu söyləyir, bəziləri boğaz ağrısı olanda yeməyi məsləhət görür, bəziləri isə hətta yalnız meyvəli buzun sağlamlıq üçün faydalı olduğuna inanır. İyunun 10-da Hemotest laboratoriyasının qastroenteroloqu və tibbi eksperti Yekaterina Kaşux “İzvestiya”ya əslində nəyin doğru, nəyin mif olduğu haqda danışıb.
“Bir çox insanlar dondurmanın boğaz ağrısına səbəb olduğuna inanır. Boğaz ağrısı soyuq yeməkdən deyil, bakterial infeksiyadan qaynaqlanır. Ancaq soyuq dondurma yemək boğazda yerli immuniteti zəiflədə bilər ki, bu da bakterial infeksiya ilə birlikdə boğaz ağrısının inkişafına səbəb ola bilər. Odur ki, əgər insanda artıq soyuqdəymə əlamətləri varsa və ya immun sistemi zəifləyirsə, bir müddət dondurmadan imtina etmək daha yaxşıdır”, - deyə həkim izah edib.
Həmçinin hesab olunur ki, qaymaqlı dondurma sizi kökəldir, meyvəli desertlər isə fiqurunuza zərər vermir.
Hər hansı digər qidalar kimi, dondurma da həddindən artıq istehlak edildikdə çəki artımına kömək edə bilər. Bu, təkcə dondurmaya deyil, həm də təbii şərbətə aiddir. Kremli dondurmanın tərkibində kalori əlavə edən yağlar və şəkərlər var. Bununla belə, ölçülü şəkildə, yəni ümumi kalori qəbulunu aşmadan yeyirsinizsə, fiqurunuza heç bir zərəri olmayacaq. Hər hansı bir qida ilə mülayimliyə riayət etmək və istehlak edilən kalorilərin ümumi sayını nəzərə almaq vacibdir, onda əlavə funtlarla bağlı narahatlıqlardan qaçınmaq olar.