Ödəm (bədəndə maye tutma) nisbətən zərərsiz səbəblərdən görünür. Məsələn, uzun müddət oturmaq, eləcə də ciddi patologiyalar səbəbindən. Çox vaxt onların meydana gəlməsinin səbəbi qidadır.

Ödəm müxtəlif vəziyyətlərdən yarana bilər - kapilyarlarda təzyiqin artması, qan plazmasında zülalların (albumin) miqdarının azalması və ya orqanizmdə gedən iltihabi proseslər nəticəsində damarların keçiricilik səviyyəsinin artması. Bundan əlavə, bəzi qida məhsulları və çox yaygın olanlar, toxumanın şişməsinə səbəb ola bilər.

Allerqoloq-immunoloq Yuliya Mineviçin sözlərinə görə, ağ çörək, şirniyyat və xəmir məmulatlarının tərkibində yüksək glisemik indeksə malik çoxlu miqdarda karbohidratlar var ki, bu da qanda insulinin artmasına səbəb ola bilər. Nəticədə bədəndə su və natrium tutulması baş verir.

Yeri gəlmişkən, heç bir duzlu məhsul natrium olmadan edə bilməz. Qəlyanaltılarda, kolbasalarda, konservlərdə və çipslərdə çox olur. Buna görə də ekspert onların istehlakına ciddi nəzarət etməyi, digər məhsullarda ədviyyat kimi duz əvəzinə tərəvəz ədviyyatlarından istifadə etməyi məsləhət görür.

Bədəni susuzlaşdıran və elektrolit balansını pozan, bədəndə mayenin yığılmasına səbəb olan spirtli içkilərin sui-istifadəsindən də çəkinməlisiniz.