Xurma çox sağlam məhsuldur, lakin ondan çox istifadə etmək tövsiyə edilmir. Rospotrebnadzor bildirir ki, normal həyat ritmi olan insan hər gün 10-dan çox xurma yeyə bilər, işi ağır iş və idmançılarla əlaqəli olanlar isə 20-25 ədəddən çox yeyə bilməzlər.
Şöbənin məlumatına görə, böyük miqdarda yeyilən xurma şiddətli baş ağrılarına səbəb ola bilər. Həmçinin, bu quru meyvələrdən sui-istifadə dişlərin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir: xurma çox şirindir və kariyesə səbəb ola bilər. Bu baxımdan diş həkimləri yeməkdən sonra dişlərinizi fırçalamaq mümkün olmadıqda şəkərsiz ilıq çay və ya ilıq su ilə xurma içməyi məsləhət görürlər.
On xurma insanın mis, maqnezium və kükürd üçün gündəlik ehtiyacını ödəyir. Bundan əlavə, bu məhsulun tərkibində sink, manqan, kalium, fosfor, natrium, alüminium, kadmium, kobalt, kükürd, bor, zülal, yağ və 23 növ müxtəlif amin turşuları var. Bu qurudulmuş meyvələrin tərkibində A, A1, C, B1, B2, B6 vitaminləri, niasin, riboflamin, pantotenik turşu var.
Belə ki, xurmanın tərkibində insanlar üçün lazım olan bütün maddələr var, departament qeyd edir. Bundan əlavə, onların kalorisi azdır, buna görə diyetoloqlar adi şirniyyatlarınızı onlarla əvəz etməyi məsləhət görürlər.
Leyla