Ümumiyyətlə, qarpız sağlam insanlar üçün çox faydalı bir meyvədir. Lakin bəzi xəstəlikləri olanlar qarpız yeyərkən diqqətli olmalı və lazım olarsa, həkimdən məsləhət almalıdırlar.
Foodinfo.az xəbər verir ki, qarpız yemək üçün əsas məhdudiyyətlər aşağıdakılarla bağlıdır:
1. Diabeti olanlar: Qarpız şəkər səviyyəsini yüksəltdiyi üçün diabeti olan insanlar üçün çox da uyğun deyil. Ancaq kiçik porsiyalar şəklində yemək olar.
2. Böyrək xəstəlikləri olanlar: Bu meyvə böyrəklər üçün yük ola bilər, çünki çoxlu maye və şəkər daşıyır. Böyrək xəstəliyi olanlar üçün qarpızdan uzaq durmaq lazımdır.
3. Mədə-bağırsaq problemləri olanlar: Qarpızın tərkibindəki lifli maddələr bəzi mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar üçün uyğun olmaya bilər.
4. Hamilə qadınlar: Hamilə qadınlarda qarpıza qarşı həssaslıq arta bilər. Həddindən artıq yemək doğuş zamanı problemlərə də gətirib çıxara bilər.
5. Körpələr: Körpələr qarpızı həzm etmədə çətinlik çəkə bilərlər. Həddindən artıq yedikdə ishal və qarın ağrılarına səbəb ola bilər.