Kolza yağı bitki yağları arasında sağlam yağlar kimi tanınan bir yağ növüdür. 

Foodinfo.az kolza yağının faydaları və yan təsirlərini təqdim edir:

FAYDALARI:

1. Sağlam yağ turşuları ehtiva edir: Kolza yağının tərkibində omeqa-3 və omeqa-6 kimi sağlam yağ turşuları var. Bu yağ turşuları ürəyə faydalı yağlar kimi tanınır və ürək sağlamlığını dəstəkləyir.

 2. Xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdırır: Bu yağ doymamış yağ turşularını ehtiva edir və xolesterol səviyyələrini tarazlaşdırmağa kömək edir. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə LDL xolesterolu azalda bilər. 

3. Antioksidanlar ehtiva edir: Tərkibində E vitamini kimi antioksidanlar var. Antioksidantlar bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnmələrini azaldır. 

4. İltihabla mübarizə aparır: Omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edən kolza yağı bədəndəki iltihabı azaldır və iltihabla mübarizədə təsirli olur.

5. Mətbəxdə çox məqsədli istifadə: Yüksək istiyə davamlı olduğu üçün qızartma, bişirmələrdə istifadə edilir.

YAN TƏSİRLƏRİ:

1. Allergik reaksiyalar: Bəzi insanlarda kolza yağına qarşı allergik reaksiyalar ola bilər. Allergik reaksiyalar baş verərsə, istehlak edilməməsi tövsiyə olunur.

2. Yağın emalı: Bəzi kommersiya kolza yağları yüksək istilik və kimyəvi proseslərlə emal edilir ki, bu da onların qida dəyərini azaldır. 

3. Həddindən artıq istehlakı:

Bütün bitki yağları kimi, kolza yağı da yüksək kalorili tərkibə malikdir. Həddindən artıq istehlak edildikdə kalori qəbulunu artıra bilər. 

Kolza yağının faydalarından yararlanmaq üçün onu balanslı və orta səviyyədə istehlak etməyə diqqət yetirilməlidir. Sağlam bir pəhriz çərçivəsində müxtəlif bitki yağları ilə alternativ olaraq istifadə edilə bilər.