Hər kəs bilmir ki, toyuq ətini bişirməzdən əvvəl yuyulmamalıdır. Leicester Universitetinin klinik mikrobiologiya üzrə baş müəllimi Primula Freestone-un qeyd etdiyi kimi, belə bir səhv ciddi xəstəlik riskini artıra bilər.
Yarım əsr əvvəl lələk, selik və ya kir izləri bir toyuğun yuyulmasına səbəb ola bilərdi. Ancaq müasir reallıqlarda quş artıq əvvəlcədən yuyulur və yemək üçün hazırdır.
Bununla belə, bəzi insanlar hesab edir ki, çiy ətin tərkibindəki təhlükəli mikroorqanizmləri çıxarmaq üçün toyuq yuyulmalıdır. Toyuqun tərkibində zərərli patogenlər olsa da, bişməzdən əvvəl yuyulması onları təmizləmir.
Xüsusilə toyuq əti salmonella və kampilobakterin təbii daşıyıcısıdır. Bununla belə, bişməzdən əvvəl toyuq ətinin yuyulması bütün mikrobları yox etmir - ən yaxşı halda, yalnız səthdəki bakteriyaları təmizləyə bilər. Bununla belə, bu təcrübə ümumi infeksiya riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır, çünki toyuq dərisindən yuyulmuş patogenlərin mətbəxə yayılmasına səbəb ola bilər.