Noxud sağlam qidalanmanın vacib tərkib hissələrindən biridir və bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, noxud bitki mənşəli proteinlərlə zəngindir. Bu səbəbdən vegetarian və vegan qidalanmada əvəzolunmaz bir qida mənbəyidir. Protein əzələ inkişafı və bədənin təmiri üçün vacibdir.

Noxud həzm sistemini dəstəkləyən və qan şəkərini tənzimləyən liflə zəngindir. Lif toxluq hissi yaradır və qəbizliyin qarşısını alır.

Tərkibi müxtəlif vitaminlər (xüsusilə B vitamini kompleksi) və minerallarla (dəmir, maqnezium, fosfor, kalium) zəngindir. Bu maddələr bədənin enerji istehsalını artırır və ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.

O həmçinin antioksidant xüsusiyyətlərə malik flavonoidlər və polifenollar ehtiva edir. Antioksidantlar bədən hüceyrələrini sərbəst radikalların zərərindən qoruyur və xroniki xəstəliklər riskini azaldır.

Noxudun qlisenik indeksi aşağıdır, yəni qan şəkərini yavaş-yavaş yüksəldir. Bu, diabet xəstələri və qan şəkərini tənzimləmək istəyənlər üçün idealdır.

O, pis xolesterol səviyyələrini azaltmağa kömək edən və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyən lif və kalium ehtiva edir. Nizamlı noxud istehlakı yüksək təzyiqi və ürək xəstəlikləri riskini azaldır.

Arıqlamaq istəyənlər üçün mükəmməl bir seçimdir. Zəngin protein və lif tərkibi sayəsində uzun müddət toxluq hissi yaradır.