Pomidorun 95%-i sudan, son 5%-i isə karbohidratlardan ibarətdir. Foodinfo.az xəbər verir ki, əsas faydası xərçəng riskini azaldan güclü antioksidant likopenin olmasıdır.
Qırmızı pomidorlarda likopenin miqdarının artması müşahidə edilir. Lakin onun ən yüksək konsentrasiyası ketçup və ya tomat pastası şəklində emal edilmiş, qaynadılmış pomidorlarda olur.
Bu maddənin ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını alan damar divarlarının elastikliyini yaxşılaşdırdığı sübut edilib.
Likopen dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır. Tomat pastasını zeytun yağı ilə birlikdə yesəniz, günəş yanığı ehtimalı 40% azalır.
Tərkibində B, C, PP, K, A vitaminləri və kalsium, kalium, fosfor, manqan, dəmir mineralları ilə yanaşı, pomidor təbii antidepresandır.
Məhsulun aşağı kalorili olduğunu nəzərə alsaq, tez-tez pəhriz qidalanmasında istifadə olunur. Həzmi, yaddaşı yaxşılaşdırmağa kömək edir, gücü bərpa etməyə kömək edir və görmə qabiliyyətini qoruyur.