Qan təzyiqi (BP) bədənimizin vəziyyətinin əsas göstəricilərindən biridir. Yüksək qan təzyiqi müxtəlif amillərlə, o cümlədən yanlış qidalanma ilə əlaqələndirilə bilər. Bununla belə, müntəzəm olaraq istehlak edildikdə qan təzyiqini təsirli şəkildə aşağı sala bilən qidalar var.

İlk növbədə, kaliumla zəngin tərəvəzlərə diqqət yetirməlisiniz. Kalium qan təzyiqi səviyyəsinə təsir edən əsas minerallardan biridir. Banan, kartof, ispanaq və avokado yüksək təzyiqi azaltmağa kömək edən kalium mənbəyidir.

Bundan əlavə, çuğundur və ispanaq kimi nitratlarla zəngin qidalar da təzyiqi aşağı salmağa kömək edir. Nitratlar bədəndə qan damarlarını açan nitritə çevrilir və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.

Zeytun yağı qan təzyiqini tənzimləyən digər faydalı məhsuldur. Tərkibində xolesterolu azaltmağa və ürək-damar funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edən mono doymamış yağlar var.

Əsas omeqa-3 yağ turşularının mühüm mənbələri balıq və qoz-fındıqdır. Omeqa-3 turşuları qan damarlarını genişləndirməyə, qan dövranını yaxşılaşdırmağa və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.

Güclü antioksidant olan lipopinlə zəngin olan pomidor da yüksək təzyiqlə mübarizə apara bilər. Litsopin pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir və qan damarlarının divarlarını gücləndirir.

Nəhayət, polifenolları - damarları genişləndirməyə və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən maddələr olan yaşıl çayı da unutma. Yaşıl çayın orta səviyyədə istehlakı ümumi ürək-damar sağlamlığına müsbət təsir göstərə bilər.