Sağlam və balanslı bir pəhriz sağlamlıq üçün vacibdir. Mütəxəssislərin fikrincə, düzgün olmayan bəzi qidalanma mifləri var.
Mif №1. Qara çörək ağ çörəkdən daha sağlamdır
Qara çörək çox vaxt qəsdən optik illüziyadır. Təbii tünd taxıllardan istifadə etmək əvəzinə, təmiz ağ undan hazırlanan bəzi çörəklər səməni ekstraktı ilə tünd rəngə "boyanır".
Mif № 2. Yağ bədənə zərərlidir
Əsasən hamburger, pizza və digər fast foodlarda olan qeyri-sağlam doymuş yağ turşuları ilə yanaşı, avokado və ya balıqda da ola bilən doymamış yağ turşuları da var. Karbohidratlar və zülallar kimi, onlara fiziki və zehni iş üçün ehtiyacımız var.
Mif № 3. Sitrus meyvələri C vitamini anbarıdır
Əslində, bu vitaminin ən yüksək tərkibi acı bibərdə tapıla bilər. Yalnız bir qabda limondan üç dəfə çox qida var.
Mif № 4. Karbohidratlar piylənməyə səbəb olur
Yağlarda olduğu kimi, karbohidratın növündən asılıdır. Tam və eyni zamanda "yaxşı" kimyəvi emal olunmayanlardır. Bu, məsələn, kəpəkdir. Ağ un və şəkərin tərkibində olan təmizlənmiş karbohidratlarla vəziyyət fərqlidir.
Mif № 5. Sağlamlıq üçün gündə iki litr su vacibdir
Bu, çəki, boy və havanın temperaturu və fiziki fəaliyyət səviyyəsi kimi digər amillərdən asılıdır. Bir qayda olaraq, gündəlik su tələbatı düsturla hesablanır: 30 ml bədən çəkisi ilə vurulur.
Yəni, bir insanın çəkisi, məsələn, 80 kq olarsa, o zaman gündə 2,4 litr maye lazımdır.
Leyla