Bir anda bir neçə gün yemək hazırlamaq vərdişiniz varsa, zəhərlənməmək üçün bunu necə düzgün edəcəyinizi bilməlisiniz.
Qalıqları soyuducuda 3-4 gün saxlamaq olar. Bundan sonra qida zəhərlənməsi riski artır. Dörd gün ərzində yeyə bilməyəcəyinizi düşünürsünüzsə, yeməyi dərhal dondurun. Dondurulmuş qalıqlar uzun müddət təhlükəsiz qalacaq. Amma onlar da 3-4 ay ərzində yeyilməlidir.
3-4 gündən sonra soyudulmuş qalıqlarda mikroblar böyüməyə başlaya bilər. Bu artım qida zəhərlənməsi riskini artırır. Bakteriyalar adətən yeməyin dadını, qoxusunu və ya görünüşünü dəyişmir. Buna görə də bunun təhlükəli olub olmadığını müəyyən edə bilməzsiniz. Yeməyin təhlükəsizliyinə şübhə edirsinizsə, onu atmaq daha yaxşıdır.
Ən yaxşı plan yeməkdən sonra qalıqları dərhal soyuducuya qoymaqdır. Ziyafət və ya piknik üçün hazırlanmış yeməklər hazırlandıqdan sonra iki saat ərzində otaq temperaturuna qədər soyudulmalıdır. Temperatur 32 dərəcədən yuxarıdırsa, yemək bir saatdan çox soyuducudan kənarda qalmamalıdır.
Qida təhlükəsizliyinin açarı isti yeməyi isti, soyuq yeməyi isə soyuq saxlamaqdır. Məqsədiniz yeməyin "təhlükə zonasında" sərf etdiyi vaxtı azaltmaqdır. Bu, 4 ilə 60 dərəcə arasında deməkdir. Bu, bakteriyaların sürətlə çoxaldığı temperatur diapazonudur.
İsti yeməyi 60 dərəcədən yuxarı bir temperaturda isitmə qabında və ya yavaş sobada saxlayın. Soyuq, tez xarab olan qidalar, məsələn, toyuq salatı və ya soyuq ətli sendviçlər buzla doldurulmuş qablara qoyula bilər.
Daxili temperatur 74 dərəcəyə çatana qədər qalıqları yenidən qızdırın. Yeməyi bərabər qızdırmaq üçün qarışdırın. Qalıqları yenidən qızdırmaq üçün yavaş sobalardan istifadə etmək tövsiyə edilmir, çünki temperaturun yavaş-yavaş artırılması bakteriyaların böyüməsini stimullaşdıra bilər.
Dondurulmuş qalıqlar yeməkdən əvvəl əridilməlidir. Yeməkləri piştaxtanın üstündə qoyaraq əritməyin. Onları mikrodalğalı sobada yenidən qızdırmaq, bir gecədə ərimək üçün soyuducuya qoymaq və ya soyuq suda hava keçirməyən konteynerə qoymaq yaxşıdır.