Sarımsağın faydalı xüsusiyyətləri uzun müddətdir məlumdur. Bu, bəşəriyyət tərəfindən istifadə edilən ilk antibiotiklərdən biridir. Sarımsağın əsas aktiv maddəsi ona xüsusi qoxu verən allisindir.
Sarımsaq yemək xolesterol və qan qlükoza səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir. Bu nəticəyə Çinin Cənub-Şərqi Universitetinin alimləri bir neçə tədqiqatın nəticələrini birləşdirən meta-analiz aparıblar. Nəticələr Nutrients jurnalında dərc olunub.
Cari təhlil bir yarım mindən çox insanın ümumi iştirakı ilə 29 tədqiqatın nəticələrini birləşdirdi. Onların arasında həm sağlam insanlar, həm də müxtəlif xəstəlikləri olanlar olub: 2-ci tip şəkərli diabet, ürək-damar xəstəliyi, piylənmə, hipertoniya, polikistik yumurtalıq sindromu və s. Əksər subyektlər tədqiqat zamanı heç bir dərman qəbul etməyiblər.
Meta-analiz göstərib ki, sarımsaq yemək müsbət təsir göstərir və qan şəkəri və xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Alimlərin fikrincə, sarımsağın faydalı xüsusiyyətləri onun qan dövranını normallaşdıran, antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik olan və qaraciyərdə trigliseridlərin (yağların) əmələ gəlməsini boğan üzvi birləşmə olan allisinin sintezini sürətləndirmək qabiliyyəti ilə bağlı ola bilər.