Qastroenteroloq Yevgeniya Zarubina Gazeta.ru-ya müsahibəsində acqarına qəhvə içmək səhər yeməyi üçün pis fikirdir. Bu içki sayəsində mədədə xlorid turşusu əmələ gəlir ki, bu da selikli qişanı qıcıqlandırır.

“Bəziləri üçün boş mədədə qəhvə mədədə yanma və ağırlıq hissi yarada bilər, mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri olan insanlar üçün isə mövcud şikayətlərin artmasına və xroniki xəstəliyin şiddətlənməsinə səbəb ola bilər boş bir mədədə deyil, tam yeməkdən sonra səhər sərxoş olun ", - Zarubina izah edib

Səhər yeməyində də ağ çörək, muffin və xəmir yeməyi yeməmək daha yaxşıdır. Səbəbi sadə karbohidratlar sayəsində qanda qlükoza kəskin şəkildə yüksəlir və sonra daha az sürətlə düşür. Buna görə insan enerji ilə doldurulmur, əksinə, yorğunluq və aclıq hiss edir.

Başqa bir pis səhər yeməyi seçimi hazır sıyıqdır. Onlar çox emal olunur, buna görə də faydalı xüsusiyyətlərini itirirlər və bədəni enerji ilə doyursalar belə, bu, çox qısa müddətə olur. Amma uzun müddət bişmiş sıyıqlar bir çox faydalı elementləri ehtiva edir, daha uzun toxluğa səbəb olur, qlükoza və insulin səviyyəsi yavaş-yavaş yüksəlir.

Mütəxəssis səhərlər arzuolunmaz qidalar arasında şirələrin adını çəkib. Onlar selikli qişanı qıcıqlandıra və mədə şirəsinin turşuluğunu artıra bilərlər. Tərəvəz və meyvələri acqarına yeməmək də yaxşıdır, çünki onların tərkibində çoxlu turşu və qaba lif var. Fermentasiya edilmiş süd məhsullarına gəldikdə, onları yeyə bilərsiniz, lakin onlar faydasızdır, çünki səhər saatlarında bütün faydalı bakteriyalar yüksək konsentrasiyada xlorid turşusu ilə öldürülür. Bütün qatıqlar, kefir və digər fermentləşdirilmiş süd məhsulları qəlyanaltı üçün saxlanılmalıdır.