Ton (Tuna) balığı zərif dadı və faydalı xüsusiyyətləri ilə dəniz məhsulları sevənlər arasında məşhurdur. Təəssüf ki, bu növ balıqlar haqqında qidalanma və davamlılıqdan tutmuş keyfiyyət və təhlükəsizliklə bağlı narahatlıqlara qədər çoxlu yanlış məlumatlar var.
Foodinfo.az xəbər verir ki, texnoloq Lyudmila Rumyantseva Life.ru-ya açıqlamasında bu barədə danışıb.
O, bildirib ki, ton balığının yüksək yağ və kalorili olması və buna görə də pəhriz saxlamaq üçün uyğun olmadığı barədə mif geniş yayılmış yanlış fikirdir. Bu məhsulda omeqa-3 və omeqa-6 kimi əhəmiyyətli miqdarda doymamış yağ turşuları var, lakin onlar insan sağlamlığı üçün lazımdır. Bu yağ turşuları qan xolesterolunu azaltmağa, ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırmağa və xəstəlik riskini azaltmağa kömək edir.
Bundan əlavə, tuna yüksək keyfiyyətli zülalın əla mənbəyidir, bu, yalnız bədəni doldurmağa kömək etmir, həm də əzələləri bərpa etməyə və gücləndirməyə kömək edir.
Rumyantseva deyir ki, bəzi ton balığı növlərində bir qədər civə olsa da, bu balığın normal miqdarda yeyilməsi sağlamlığa ciddi təhlükə yaratmır. Əslində, yüksək keyfiyyətli, təzə qidalar seçmək və balıq istehlakı qaydalarına riayət etməklə civənin qarşısını almaq və ya minimuma endirmək olar.
Leyla