Biz xəstə olarkən hansı qidaları yeməliyik və hansı qidalardan uzaq durmalıyıq?

Foodinfo.az xəstə olanda yemək üçün ən yaxşı və ən pis yeməkləri təqdim edir:

 • İshal üçün ən yaxşı qidalar: Banan, düyü, alma püresi və tost kimi yumşaq qidalar yeyin. Həmçinin, yulaf ezmesi, bişmiş kartof, simit və bişmiş dərisiz toyuq və ya hinduşka yaxşı yeməklərdir.

• İshal üçün ən pis qidalar: Şəkərsiz konfet, saqqız və tərkibində sorbitol və ya digər şəkər spirtləri olan digər məhsullar bəzi insanlarda ishala səbəb ola bilər. Qaz və şişkinliyə səbəb olan qidalar arasında bibər, noxud, brokoli, qarğıdalı və lobya, süd məhsulları, spirt, kofein, yağlı və qızardılmış qidalar da ishalın ağırlaşmasına səbəb ola bilər. 

Əgər qəbizsinizsə

Dərmanlar, hərəkətsizlik və liflə zəngin tam taxıl, meyvə və tərəvəzlərin olmaması kimi faktorlar qəbizliyə səbəb ola bilər. Yetkinlərin gündə 25-30 qram lifə ehtiyacı var.

• Qəbizlik üçün ən yaxşı qidalar: yüksək lifli tam taxıl çörəyi, qoz-fındıq, lobya, gavalı, yulaf ezmesi, kətan toxumu, brokoli, armud və alma. Gündə altı-səkkiz stəkan su içmək də bağırsaqları hərəkət etdirməyə kömək edir.

• Qəbizlik üçün ən pis qidalar: Şəkərli şirniyyatlar, süd məhsulları, dəmir əlavələri, yağlı ətlər və işlənmiş qidalar qəbizliyi daha da pisləşdirə bilər. 

Mədə ağrınız varsa

Bulantı bütün qidaları xoşagəlməz göstərir, lakin düzgün qidalar mədə turşularını sakitləşdirərək simptomları yüngülləşdirə bilər. Ümumiyyətlə, yemək hissələrini kiçik və qoxuları minimuma endirin.

• Mədə ağrısı üçün ən yaxşı qidalar: duzlu kraker və ya simit, həmçinin az miqdarda quru tost və ya taxıl kömək edə bilər. Əriştə, dondurma və ya şəffaf şorba kimi çox su olan qidalar kimi yumşaq qidaları seçin. 

• Mədə ağrısı üçün ən pis qidalar: yağlı, ədviyyatlı, duzlu və ya işlənmiş qidalar, kofein, spirt və qazlı içkilər ürək bulanmasını daha da pisləşdirə bilər.

Əgər boğazınız ağrıyırsa

Boğaz ağrınız zamanı bəzi qidalar boğaz ağrınızı aradan qaldıra bilər.

• Boğaz ağrısı üçün ən yaxşı qidalar: Boğazınızı konfet və ya sərt pastillərlə nəmləndirməyə çalışın və çoxlu maye qəbul edin. Qaymaqlı şorbalar, kartof püresi, qatıq, qaymaqlı yumurta və krem kimi hamar, qaymaqlı qidaları boğaz ağrısı ilə yemək daha dözümlü ola bilər.

• Boğaz ağrısı üçün ən pis qidalar: Kartof çipsləri, qoz-fındıq və qranola kimi sərt və kəskin qidalardan uzaq durun. Bir çox meyvə və tərəvəzdən olan turşulu şirələr, portağal suyu, üzüm suyu və limonad da boğaz ağrısını tetikleye bilər.

Bədəninizdə ağrı var

Əzələ ağrısını azaldan qidalar bədəndəki ağrının səbəbindən asılıdır. Ümumi əzələ ağrısı üçün tərkibində maqnezium və ya kalsium olan qidalar ağrıları azaltmağa kömək edə bilər.

• Bədən ağrıları üçün ən yaxşı qidalar: Maqneziumun yaxşı mənbələrinə yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qoz-fındıq, toxum, quru lobya və bütün taxıllar daxildir. Bu arada kalsiumla zəngin qidalara konservləşdirilmiş qızılbalıq, qatıq, yarpaqlı göyərti və kalsiumla zənginləşdirilmiş portağal suyu daxildir.

• Ağrıyan bədənlər üçün ən pis qidalar: Susuzlaşdıran hər şey əzələ ağrılarını daha da gücləndirə bilər, xüsusən də spirt və kofein.

Başınız pis ağrıyırsa

Dehidrasiya baş ağrısının əsas səbəblərindən biridir, ona görə də yaxşı olar ki, əvvəlcə bu səbəbi müalicə edin və ağrınızı yüngülləşdirin.

• Baş ağrısı üçün ən yaxşı qidalar: Su və digər mayelər sizin üçün ən yaxşı seçimdir. Bir şüşə su için və özünüzü yaxşı hiss edib-etmədiyinizi görmək üçün 20 dəqiqə gözləyin. Kofeinin sizi susuzlaşdırdığı bilinir, lakin ironik olaraq, kiçik dozalar bəzən bəzi insanlarda miqrendən qurtulmağa kömək edə bilər. Ancaq hər fincan çay və ya qəhvə üçün susuzlaşdırmanın qarşısını almaq üçün bərabər miqdarda su için. 

• Baş ağrısı üçün ən pis qidalar: Gündəlik baş ağrıları olan insanlara kofeindən uzaq durmaları məsləhət görülür. Daha çox araşdırmaya ehtiyac olsa da, baş ağrısına səbəb olduğu güman edilən digər qidalara süni tatlandırıcılar, MSG (sarğı və soya sousunda olur) və tiramin ehtiva edən yaşlı pendirlər, üstəlik, qırmızı şərab və işlənmiş ət daxildir. Tyramin baş ağrısına səbəb ola biləcək artan qan təzyiqi ilə əlaqələndirilir.

Qulağınız ağrıyırsa 

Qulaq ağrısı adətən digər simptomlarla müşayiət olunur. Beləliklə, onlar ümumiyyətlə heç bir qida ilə əlaqəli deyillər. Tez-tez yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyaları ilə baş verdiyi üçün, dekonjestan qidalar da qulaq ağrıları üçün faydalı ola bilər.

• Qulaq ağrıları üçün ən yaxşı qidalar: Təmiz mayelər və toyuq şorbası burun keçidlərindəki seliyi boşaltmaqla tıxanıqlığı aradan qaldıra bilər. Somon və qoz-fındıqda olan Omeqa-3 iltihabı azaldır, tünd yarpaqlı göyərti, giləmeyvə və sitrus meyvələrində olan C vitamini isə immunitet sistemini gücləndirir.

• Qulaq ağrıları üçün ən pis qidalar: Bəzi insanlar, tərkibində probiyotik olan qatıq istisna olmaqla, süd məhsullarının bəlğəmi qalınlaşdıra biləcəyini görürlər. İltihabı artıran və sağalma prosesini uzadan işlənmiş və qablaşdırılmış qidalardan da çəkinin.

Bədəniniz qaşınırsa

 Semptomlar şiddətlidirsə və ya bir neçə həftədən çox davam edərsə, həkiminizi çağırın.

• Qaşıntı üçün ən yaxşı qidalar: Yağlı balıq (somon, sardina), qoz və kətan toxumu yağları və zülalla zəngin qidalar kimi Omeqa-3 qidaları dəri sağlamlığı üçün vacibdir. Dəri zülaldan ibarətdir, buna görə də dəri zülalının sintezi üçün kifayət qədər protein olan bir pəhriz vacibdir. 

• Qaşıntı üçün ən pis qidalar: Qaşıntıya səbəb olan ən pis qidalar qoz-fındıq, şokolad, balıq, pomidor, yumurta, giləmeyvə, soya, buğda və süddür.

Burnunuzun axırsa

Soyuqdəymə zamanı ən pis əlamət dayanmayan burun axması ola bilər. Buxurdan əlavə, ilıq çay içmək tövsiyə olunur, axıntını azaltmaya bilər, amma çay sakitləşdiricidir və özünüzü daha yaxşı hiss etməyə kömək edəcəkdir.

• Burun axıntısı üçün ən yaxşı qidalar: zəncəfil çayını sınayın. Zəncəfil, gözləməkdən daha tez soyuqdəymədən qurtulmağa kömək edə bilən antioksidan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Çayda alma və limon da faydalıdır.

• Burun axması üçün ən pis qidalar: Acılı və ədviyyatlı qidalar burun axmasına səbəb ola bilər. 

Əgər burun tıkanıklığı varsa

Soyuqdəymə, qrip və ya sinus infeksiyası burnunuzdakı qan damarlarını qıcıqlandıra və iltihablandıraraq nəfəs almağı çətinləşdirə bilər. İsti duşdan gələn buxarı tənəffüs etməkdən və ya nəmləndiricidən istifadə etməkdən başqa, müəyyən qidalar kömək edə bilər.

Kramplar üçün ən pis qidalar: Semptomları ağırlaşdıra bilən ədviyyatlı və şəkərli qidalardan çəkinin.

 Şəbnəm