Tokio Metropolitan Universitetinin tədqiqatçıları qlükoza qəbulunu artıran genetik modifikasiyalı meyvə milçəklərinin əhəmiyyətli dərəcədə uzun ömür sürdüyünü aşkar ediblər.
Yaşlanan milçəklərin beyin hüceyrələrini öyrənərək, qlükozanın daha yaxşı mənimsənilməsinin motor funksiyasının yaşa bağlı azalmasını kompensasiya etdiyini və gözlənilən ömrün artmasına səbəb olduğunu gördülər. Pəhriz məhdudiyyətləri ilə birləşdirildikdə təsir daha aydın oldu. Yəni sağlam qidalanma və beyində qlükoza qəbulunun yaxşılaşdırılması ömür uzunluğunun artmasına səbəb ola bilər.
Beyin bədənimizin ən çox enerji sərf edən hissəsidir, qəbul etdiyimiz oksigenin 20%-ni və qlükozanın 25%-ni istehlak edir. Buna görə də, enerji kuryeri adlanan adenozin trifosfat (ATP) istehsal etmək üçün qlükozadan istifadə edərək aktiv qala bilməsi çox vacibdir.
Glikoliz kimi tanınan kimyəvi proses həm hüceyrədaxili mayedə, həm də hüceyrələrin bir hissəsində - mitoxondriyada baş verir. Ancaq yaşlandıqca beyin hüceyrələri ATP istehsalında daha az aktivləşir və nəticədə beyinə daha az qlükoza daxil olur. Bu, daha çox qlükoza üçün daha çox yemək yeməyin bu məqsədə çatmaq üçün yaxşı bir seçim ola biləcəyini göstərir.
Digər tərəfdən, daha sağlam qidalanma daha uzun ömür təmin edir. Bu iki ziddiyyətli tapıntının sirrini açmaq sağlam, uzun ömürün arxasında duran mexanizmləri daha yaxşı başa düşməyə səbəb ola bilər.