Harvard İctimai Səhiyyə Məktəbinin tədqiqatçıları 30 il ərzində 100 000-dən çox insanın məlumatlarını təhlil ediblər. Onlar müəyyən ediblər ki, 40 yaşından etibarən sağlam pəhrizə riayət edən insanlar, pəhrizlərini izləməyənlərə nisbətən 70 yaşında fiziki və əqli cəhətdən aktiv qalma ehtimalı 43-84% daha yüksəkdir.

Tədqiqat, meyvə, tərəvəz, tam taxıl, doymamış yağlar, qoz-fındıq, paxlalılar və az yağlı süd məhsullarının daha çox qəbulunun sağlam yaşlanma şansının daha yüksək olduğunu göstərib. Əksinə, yüksək miqdarda trans yağ, natrium və ət, o cümlədən emal olunmuş ət, sağlam qocalma şansını azaldır.

Tədqiqat müəllifləri qeyd ediblər ki, onların işi yalnız xəstəliyin olmaması kimi deyil, həm də qocalıqda müstəqil yaşamaq və keyfiyyətli həyatdan həzz almaq kimi müəyyən edilən sağlam qocalmaya diqqət yetirdiyi üçün unikaldır.

1986-cı ildən bəri 106,000-dən çox insanın məlumatları göstərir ki, 2016-cı ilə qədər iştirakçıların təxminən yarısı ölüb və yalnız 9,2% xroniki xəstəliklərdən qaçaraq və sağlamlığını qoruyaraq 70 yaşa qədər yaşayıb. Tədqiqatçılar müxtəlif pəhriz nümunələrinə əməl edən insanlar arasında sağlam qocalma nisbətlərini müqayisə etdilər və ən güclü əlaqənin alternativ sağlam qidalanma indeksi ilə olduğunu tapıblar.