Bir şəxs ciddi pəhriz saxladıqda və yediklərini məhdudlaşdırdıqda, çəki artmağa davam edə bilər. Bu, ya aclıq səbəbindən maddələr mübadiləsinin yavaşlaması, ya da qidaların düzgün seçilməməsi səbəbindən baş verə bilər.

Burada iki ssenari var: xəstə əslində daha çox kalori istehlak edir və bunu dərk etmir və ya tamamilə acdır. Birinci halda, bəzi insanlar, məsələn, şərbətli bir fincan qəhvənin artıq 300 kkal olduğunu başa düşmürlər. Həmçinin, çoxları “Düzgün Qidalanma” etiketli məhsullarla aldadılır. Defisit əldə etmək üçün tərkib hissələrini öyrənmək və kaloriləri hesablamaq vacibdir.

İkinci halda, xəstə özünü yeməklə çox məhdudlaşdırır, buna görə də maddələr mübadiləsi yavaşlaya bilər. Atamanovanın dediyi kimi sərt pəhriz, orqanizmin ölmək üzrə olduğunu düşünməyə vadar edir. Bu səbəbdən maddələr mübadiləsi yavaşlayır. Mütəxəssis məsləhət görür ki, arıqlamaq üçün qida gündəliyi saxlamalı, balanslaşdırılmış pəhriz saxlamalı, stress səviyyələrini idarə etməli və yuxu rejimini yaxşılaşdırmalısınız. Bədən üçün lazım olan su miqdarını da içmək lazımdır.