Alimlər ən faydalı məhsulların siyahısını tərtib ediblər. Meyvələr oraya çatdı, lakin yüksək vəzifələrdə olmaqdan uzaq idi. Və heç də gözlənilən kimi deyil. Axı, bir qayda olaraq, sağlam meyvələr haqqında danışarkən, alma, armud, ərik və ya nar ən çox xatırlanır.
Nyu-Cersi Uilyam Paterson Universitetinin alimləri qidalanmaya həsr olunmuş onlarla araşdırmanı tədqiq edərək, ən sağlam qidaların siyahısını tərtib ediblər. Təəccüblüdür ki, ilk onluqda heç bir meyvə yox idi.
Vitaminlər, liflər və digər qida maddələri üçün sınaqdan keçirilmiş 41 qidadan ənənəvi olaraq sağlam hesab edilən heç bir meyvə onu ilk onluğa daxil etməyib. İlk onluğun demək olar ki, hamısını yaşıl tərəvəzlər tuturdu. Və yalnız limon çətinlik çəkmədən ilk 30-a "sıxmağı" bacardı.
Sitrus ailəsinin nümayəndəsi 28-ci yeri tutdu. Beləliklə, arıqlamaqdan danışan ulduzların tez-tez xatırlatdığı limonlu suyun sevimli içkiyə çevrilməsi təsadüfi deyil. Limonda qida maddələri anbarı var.
Onların tərkibində A, B, C, D, E vitaminləri, fol və pantotenik turşular, flavonoidlər var və alimlər pulpada pektin aşkar ediblər. Bu lif toxluq hissini qoruyaraq uzun müddət aclığı unutduracaq və sizi zərərli qidalardan qəlyanaltıdan qoruyacaq. Limon suyu dəmir və kollagenin daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir.
Limon dəmir, kalsium, maqnezium, sink və fosfor kimi minerallarla zəngindir. Sitrus meyvələri immunitet sistemini gücləndirir, maddələr mübadiləsini sürətləndirir, iltihab əleyhinə və yara sağaldıcı xüsusiyyətlərə malikdir. Cənub meyvələri aklimatizasiyanı asanlaşdırır və mövsümdən kənarda sağ qalmağı asanlaşdırır.
Odur ki, kimsə hələ limonu sağlam və faydalı qidalar kimi düşünməyibsə, səhvi düzəltmək məntiqlidir. Düzdür, limonun bir sıra əks göstərişləri var. Allergiyaya səbəb ola bilər, hamilə qadınlar, üç yaşdan kiçik uşaqlar və böyrək və mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar tərəfindən istifadə edilməməsi tövsiyə olunur.