Yeni bir araşdırma, sadəcə qaynar suyun demək olar ki, bütün mikroplastikləri sudan çıxara biləcəyini müəyyən edib. Elə insanlar var ki, qaynadılmış su içməyi sevmirlər. Bəziləri hətta onu ölü adlandırır, qaynar suyun bütün faydalarını itirdiyini izah edir.
Foodinfo.az bildirir ki, qaynama krandan suda nəinki zərərli bakteriyaları öldürür, həm də məlum oldu ki, mikroplastikləri məhv edir. Bu nəticəyə Cinan Universitetinin (Quançjou) tədqiqatçıları gəliblər.
"Qaynar sərt su 0,1 ilə 150 mikrometr arasında dəyişən polistirol, polietilen və polipropilen hissəciklərinin ən azı 80%-ni təmizləyə bilər", - Çin alimləri deyir.
Mexanizm belədir: su qaynayan zaman onun tərkibindəki kalsium bikarbonat həll olunmayan kalsium karbonat CaCO3-ə (bizdə əhəng kimi tanınır) çevrilir, bu da qabıq əmələ gətirərək plastik hissəcikləri örtər. Başqa sözlə, plastik əhənglə birlikdə çaydanın dibinə çökür.
Alimlər sadəcə suyu 90 dərəcəyə qədər qızdırmağa çalışıblar. Plastikin bir hissəsi də çaydanın dibinə çöksə də, qaynama ilə eyni effekti əldə etmək mümkün olmayıb.
Ancaq nəticə yalnız temperaturdan deyil, həm də suyun sərtliyindən təsirləndi. Fakt budur ki, sərt suda daha çox mikroplastikləri çıxarmağa imkan verən yüksək kalsium bikarbonat konsentrasiyası var. Yumşaq suda daha az kalsium bikarbonat var, buna görə də qaynar mayedən mikroplastiklərin yalnız 25 faizini çıxarır. Amma bu heç nədən yaxşıdır.
Əvvəlki araşdırmalar göstərib ki, bir litr kran suyunda 5-6 ədəd mikroplastik var. Üstəlik, onlar o qədər kiçikdirlər ki, insan hüceyrələrinə nüfuz edə və orqanlarda toplana və iltihaba səbəb ola bilərlər. Alimlər artıq plastiki sonsuzluq, bağırsaq xərçəngi və şəkərli diabetlə, həmçinin hissəciklərin plasentadan keçərək körpənin bədəninə keçməsi zamanı yaranan qüsurlarla əlaqələndiriblər.
Plastik butulkalardan suyu qaynatmaq məntiqlidir. Bir müddət əvvəl Kolumbiya Universitetinin (ABŞ) kimyaçıları bir litrlik plastik butulkanın suyunda orta hesabla 240 min plastik hissəcik olduğunu aşkar etdilər. Alimlər ehtimal edirlər ki, qab sıxıldıqda və ya qızdırılanda plastik parçaları qoparaq suya düşür. Bundan əlavə, şüşə qapağını sadəcə açıb bağlamaq belə suya plastik hissəcikləri daxil edə bilər. Həkimlər xəbərdarlıq edir ki, suyu bir dəfədən artıq qaynatmaq olmaz.
Daimi qaynar su suda kalsium və maqnezium kimi mineral duzların konsentrasiyasını artıra bilər. Belə minerallarla zəngin suyun müntəzəm istifadəsi sağlamlığınıza zərər verə bilər.
Mütəxəssislər məsləhət görürlər ki, hər qaynamadan əvvəl çaydandan qalan suyu boşaltın və təzə su əlavə edin.