
Arıqlamaq təkcə yeməkdən imtina etmək deyil, həm də düzgün qida seçməkdir. Sağlamlığına zərər vermədən artıq kilolardan qurtulmaq istəyən hər kəsin qida rasionuna daxil edilməli olan məhsulların adı çəkilir.
Bu barədə Foodinfo.az dietoloq və məşqçi Yuri Popkonun İnstaqram səhifəsinə istinadən xəbər verir .
Arıqlayanda mütləq nə yeməlisən
Protein məhsulları
Ekspertin sözlərinə görə, bu kateqoriyaya balıq, ət və quş əti daxildir. Aşağı yağ faizi olan bu məhsulları seçmək vacibdir.
Onların kalorisi az, zülalları yüksəkdir və toxluq hissini gücləndirir. Həmçinin arıqlama zamanı əzələ itirməmək üçün protein qəbulu çox vacibdir.
Kartof
İdeal olaraq, dəridə qaynadılmış və ya bişmiş və soyudulmalıdır. Bundan əlavə, kartof bədəni mükəmməl şəkildə doyurur və həddindən artıq yeməkdən qaçınmağa kömək edir.
Meyvə və tərəvəz
İstənilən tərəvəz, göyərti, yarpaqlı salatlar və meyvələr də arıqladıqda pəhrizə daxil edilməlidir.
"Böyük həcm toxluq deməkdir. Onların kalorisi azdır və tərkibində lif var ki, bu da mədə-bağırsaq traktına faydalıdır", - diyetoloq əlavə edib.
Dadlı yeməklər
Popko dadlı yeməkləri də unutmamağı məsləhət görür. Onlar sizin pəhrizinizin 20%-ni təşkil etməlidir ki, “özünüzü yaxşı hiss edəsiniz və pozulmalar olmasın”.
Hansı qidalardan qaçınmaq lazımdır
Effektiv şəkildə arıqlamaq üçün aşağıdakı qidalardan qaçınmaq (və ya minimuma endirmək) lazımdır:
ağ çörək və digər təmizlənmiş karbohidratlar - ağ düyü, ağ unlu makaron, bişmiş məmulatlar. Onlar qan şəkərinin səviyyəsini tez yüksəldir və çəki artımını təşviq edirlər.
Fast food və dərin qızardılmış qidalar - kartof qızartması, nuggets, pizza, burgerlər. Adətən çoxlu kalori, yağ və duz ehtiva edir
emal edilmiş ət və kolbasa - sosis, salam, donuz. Tez-tez zərərli yağlar, duz və konservantlardan ibarətdir
şirin içkilər və paketlərdən şirələr - soda, enerji içkiləri, qablaşdırılmış şirələr. Çox şəkər, az qidalanma
Alkoqol - çoxlu kalori ehtiva edir və maddələr mübadiləsini yavaşlata bilər. Onlar həmçinin iştaha nəzarəti azaldırlar.
yüksək yağlı süd məhsulları - tam yağlı xama, qaymaq və bəzi pendirlər kimi. Yağsız və ya az yağlı alternativləri seçə bilərsiniz.