Banan əsasən su və karbohidratlardan (20%), yalnız 1,5% zülaldan və 0,5% yağdan ibarətdir. Enerji dəyəri 100 qr başına təxminən 100 kkal, yəni təxminən bir orta banandır. Bir neçə vitamin var - karotenoidlər, B vitaminləri, bir az C vitamini var. Ola bilsin ki, bananın əsas üstünlüyü onun yüksək kalium tərkibidir ki, bu da bədəndən artıq suyun çıxarılmasına kömək edir.

Banana bərabər olan meyvə və ya tərəvəz tapmaq mümkündürmü?

Foodinfo.az xəbər verir ki,  bu adi kartofdur. Kimyəvi tərkibinə görə bu məhsullar çox oxşardır, hər ikisi yüksək nişastalıdır. Təbii ki, bəzi fərqlər var. Kartofda bir qədər az karbohidrat var və buna görə də bir qədər aşağı enerji dəyəri mövcuddur. Kartofda demək olar ki, eyni miqdarda pəhriz lifi var (100 q məhsula müvafiq olaraq 1,7 q və 1,4 q). Banan maqnezium baxımından kartofu demək olar ki, 2 dəfə, karotenoidləri isə 6 dəfə üstələyir. Amma C vitamininin tərkibində 2 dəfə aşağıdır.

Təbii ki, bu əvəzetmə kifayət qədər şərtidir. Qidalanma nöqteyi-nəzərindən pəhrizdə bananın olmaması sağlamlıq üçün kritik deyil. Onların tərkibində yüksək konsentrasiyada heç bir unikal vitamin və ya bioloji aktiv maddələr yoxdur.