Sağlam qidalanma trendləri arasında son vaxtlar populyarlığı artan bənövşəyi meyvələr həm dadı, həm də sağlamlığa faydaları ilə diqqət çəkir. Bənövşəyi meyvələr tərkibindəki antioksidantlar, vitaminlər və digər qida maddələri sayəsində orqanizmə bir çox fayda verir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bənövşəyi meyvələr tərkibindəki antioksidanlarla tanınır. Bu antioksidantlar hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır və bədəndəki sərbəst radikalları təmizləyərək immunitet sistemini gücləndirir. Bu yolla xərçəng, ürək xəstəlikləri və digər xroniki xəstəliklər riskini azalda bilərlər. 

Bundan əlavə, bənövşəyi giləmeyvə adətən yüksək miqdarda C vitamini, lif, kalium və folat ehtiva edir. Bu qidalar sayəsində həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir, qan təzyiqini tənzimləyir, sümük sağlamlığını qoruyur və immunitet sistemini gücləndirir. 

Bəs bənövşəyi meyvələr kateqoriyasına hansı meyvələr daxildir?

Bənövşəyi meyvələr kateqoriyasına daxil olan bir çox meyvə var. Ən məşhur bənövşəyi meyvələr aşağıdakılardır:

- Böyürtkən: Antioksidantlarla zəngin olan bu meyvə C vitamini, E vitamini, fol turşusu, kalium və liflə də zəngindir. 

- Bənövşəyi üzüm: Bənövşəyi üzümdə resveratrol adlı güclü antioksidant var. O, həmçinin C, K vitaminləri, kalium və dəmirlə doludur.

- Qaragilə: Yüksək miqdarda antioksidant ehtiva edən qaragilədə C vitamini, K vitamini, manqan və lif var.

- Bənövşəyi kələm: Çox vaxt diqqətdən kənarda qalan bənövşəyi kələm də antioksidantlar, C vitamini və dəmirlə zəngindir. 

- Böyürtkən: Antioksidantlarla zəngin olan bu meyvə C vitamini, E vitamini, fol turşusu, kalium və lif ehtiva edir.

Yekun olaraq qeyd edək ki, bənövşəyi meyvələr orqanizm üçün son dərəcə faydalı qidalardır. Sağlam həyat tərzi keçirənlərə gündəlik qida rasionuna bənövşəyi meyvələr əlavə etmək tövsiyə olunur.