Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin Ətraf Mühitin Biokimyası Laboratoriyasının elmi işçisi Lyudmila Polikarpova bildirib ki, ət sümüyü bulyonunda kollagen, jelatin, zülallar və amin turşuları var ki, bu da insan orqanizminə müsbət təsir göstərə bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, o, Life.ru ilə söhbətində borşun faydalı xüsusiyyətlərindən danışıb.
Mütəxəssis izah edib ki, bişdikdə sümüklər bulyona faydalı maddələr buraxır ki, bu da onun qidalandırıcı xüsusiyyətlərini artırır, oynaqların, bağların və vətərlərin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Bundan əlavə, ətin özündə əzələlər və ürək üçün faydalı olan dəmir var və yemək prosesi zamanı ayrılan jelatin dırnaqları, saçları və dərini gücləndirir.
Bulyonun zərəri o zaman baş verə bilər ki, onun hazırlanması üçün istifadə edilən ətin tərkibində icazə verilən normadan artıq miqdarda antibiotik varsa və ya heyvanlarda sürətli çəki artımını stimullaşdırmaq üçün təsərrüfatlarda istifadə olunan maddələr var.
Polikarpova qeyd edib ki, şorbaya müxtəlif tərəvəzlər də əlavə olunur və onların hər biri faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Onlar həzmi, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və bədəndə xolesterol səviyyəsini azaldır.
Nurlan