Araşdırmalara görə, darçın obez və diabetdən əziyyət çəkən xəstələrdə qanda qlükoza səviyyəsini azaldır.

Foodinfo.az lent.az-a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, bu ədviyyat antioksidant, antiinflamatuar, antidiyabetik, antimikrobiyal və hətta antitümör təsirlərə malikdir.

Tədqiqatçılar darçın əlavələrinin obez və ya artıq çəkidən əziyyət çəkən prediabetli insanlarda qan qlükoza (şəkər) səviyyəsini azaltmağa kömək edə biləcəyini tapıblar.

İlk olaraq iştirakçılar 2 həftəlik aşağı polifenollu pəhrizə - sadə karbohidratlarda yüksək pəhriz növünə riayət ediblər. Daha sonra iştirakçıları təsadüfi olaraq müalicə qrupuna və plasebo qrupuna bölüblər.

Onlar hər qrupa gündə 8-i səhər yeməyi, 8-i axşam yeməyi ilə qəbul edilməli olan 16 vizual eyni kapsul veriblər. Müalicə qrupu kapsullarında cəmi 4 qram (q) darçın, hər plasebo kapsulunda isə gündə cəmi 4 q maltodekstrin (250 milliqram) qida əlavəsi var idi.

Alimlər iştirakçılara pəhrizi davam etdirməyi və 4 həftə ərzində göstərişə uyğun olaraq kapsul qəbul etməyi tövsiyə ediblər.

Tədqiqatçılar, hər 15 dəqiqədən bir qlükoza səviyyəsini ölçən yuxarı qoluna bərkidilmiş davamlı monitorinq cihazından istifadə edərək iştirakçıların qan qlükoza səviyyələrini izləyiblər.

Tədqiqatçılar iştirakçıları 8-12 saatlıq pəhrizdən sonra sonra qan nümunələri götürüblər. Araşdırmalar göstərib ki, darçın qəbul edən iştirakçılar plasebo qəbul edənlərə nisbətən qanda qlükoza səviyyəsini və aşağı qlükoza zirvələrini davamlı olaraq aşağı salıblar.