Çoxsaylı tədqiqatlar müəyyən ədviyyatların xərçəng riskinin artması ilə əlaqəli ola biləcəyini göstərdi. Bu ədviyyatlardan biri də duzdur.
Həddindən artıq duz yemək yüksək təzyiq və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər, eyni zamanda mədə xərçəngi riskini də artıra bilər. Çünki yüksək duz qəbulu nitrozaminlərin, kanserogen ola bilən maddələrin əmələ gəlməsinə təsir göstərə bilər.
Xərçəng riskinizi artıra biləcək başqa bir ədviyyat şəkərdir. Həddindən artıq şəkər istehlakı süd vəzi xərçəngi və mədəaltı vəzi xərçəngi kimi bəzi xərçəng növləri üçün risk faktoru olan diabet və piylənmə də daxil olmaqla müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Acı qırmızı bibər də xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilə bilər. Tərkibində heyvanlar üçün kanserogen kimi tanınan kapsaisin maddəsi var. İnsanlar üzərində hələ tədqiqatlar aparılmasa da, isti bibərin böyük miqdarda istehlakına diqqət yetirməyə dəyər.
Sirkə də xərçəng riskinin artması ilə əlaqəli bir ədviyyat ola bilər. Bəzi tədqiqatlar sirkə içməyi müxtəlif xəstəliklərin riskinin azalması ilə əlaqələndirir, digərləri isə sirkə ilə qida borusu xərçənginin inkişafı arasında mümkün əlaqəyə işarə edir.
Geniş istifadə edilən kulinariya otu olan zerdeçal da xərçəng riskini artıra bilər. Zerdeçalın aktiv komponenti olan curcumin, anti-kanserogen təsirləri üçün tədqiq edilmişdir, lakin bəzi tədqiqatlar göstərmişdir ki, kurkuminin yüksək dozalarında zəhərli təsir göstərə bilər.
Ət və kolbasalarda istifadə edilən nitrit və nitratlar kimi konservantlar da xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilə bilər. Bu maddələr heyvanlar üçün kanserogen olan və insanlar üçün potensial təhlükəli ola bilən nitrozaminlərə çevrilə bilər.
Beləliklə, ədviyyatlar bizim yeməklərimizdə mühüm rol oynayır, lakin bəziləri xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilə bilər. Bu ədviyyatların istehlak miqdarına və üsullarına diqqət yetirməli və sağlamlığınızı qorumaq üçün balanslı bir pəhriz saxlamağa çalışmalısınız.